SA ZAGREBAČKOM FILHARMONIJOM

Makedonski pijanist Simon Trpčeski osvojio Zagreb

  • Autor: Agencija VLM
  • Zadnja izmjena 20.03.2011 16:10
  • Objavljeno 20.03.2011 u 13:09
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Itekako zaslužan za posvemašnji euforični uspjeh filharmoničara bio je i ugledni austrijski dirigentski veteran Leopold Hager

Bila je to ljubav na prvi pogled. Ne samo da je makedonski pijanist svjetske slave Simon Trpčeski rasprodao pretplatnički koncert Zagrebačke filharmonije, nego je svojom tankoćutnom i virtuoznom interpretacijom Lisztovog Drugog koncerta u A-duru za klavir i orkestar dobio zasluženi burni pljesak. A pljesak je bio toliko dug da je izmamio dva izvrsno odabrana bisa.

Jedan Chopinov pun unutarnje emocije, a drugi, Skopsko oro Angela Nančevskog uz pomoć koncertne majstorice Sidonije Lebar i violončelista Jasena Chelfija pun neobuzdanog makedonskog ritma. Itekako zaslužan za posvemašnji euforični uspjeh filharmoničara bio je i ugledni austrijski dirigentski veteran Leopold Hager, koji je, ruku na srce, zbog eteričnog Trpčeskog mogao malo i obuzdati orkestralni tajfun.

Iskusni Hager pokazao se kao vrsni animator zagrebačkih svirača i u suiti iz baleta Pulcinella Igora Stravinskog, u kojoj se predstavio i kao čembalist u kratkom Pergolesijevom umetku, ali i u Talijanskoj simfoniji Felixa Mendelssohna.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi