'O PODNOŠLJIVOSTI'

Majstorski roman intrigantnog Aleša Čara

17.03.2015 u 11:00

Bionic
Reading

Aleš Čar, jedan od najintrigantnijih suvremenih pisaca iz Slovenije, 17. ožujka u Zagrebu predstavlja svoj roman 'O podnošljivosti'. Promocija počinje u 19 sati, a održava se u knjižarsko-galerijskom centru 'Fadil Hadžić' u Ilici 13

'O podnošljivosti' Aleša Čara (rođen 1971.) je majstorski komponiran roman koji prati tri generacije obitelji koja živi u rudarskom gradu uz današnju slovensko-talijansku granicu: od tridesetih godina 20. stoljeća, kada je Grad bio u Italiji, preko Drugog svjetskog rata i prekograničnog krijumčarenja u socijalističkoj Jugoslaviji do naših dana.

U središtu je romana stari Otac, krijumčar i kontrabasist koji je u velikom ratu bio u četiri vojske i svirao četiri državne himne, njegovih pet kćeri (Nulta, Prva, Druga, Treća i Četvrta) i dvojica unuka (pripovjedač i Zadnji). Pisac sugestivno prikazuje globalnu vojnu ludost, a niz tanku nit istodobno se spušta i u kompleksni obiteljski labirint, pokazujući da intimni pakao nije ništa manje užasan od ideološkog. Obiteljske tajne, zamršeni odnosi, incest, sukobi čije se posljedice raspliću desetljećima čine gusto tkanje ovog briljantno napisanog romana.

Na hrvatski jezik je 'O podnošljivosti' prevela Jagna Pogačnik, a kod nas objavio VBZ. Na predstavljanju romana govorit će pisac Čar, prevoditeljica Pogačnik, te pisci Zoran Ferić i Drago Glamuzina.