book&zvook

Lucija Šerbedžija čita Teu Tulić: Zavirite u snimanje audioknjige pobjednice tportalove nagrade

09.07.2024 u 15:09

Bionic
Reading

Vodimo vas na snimanje audioknjige 'Strvinari starog svijeta' Tee Tulić, pobjedničke knjige ovogodišnjeg tportalova izbora za roman godine, koju ćete već u narednim mjesecima moći poslušati na platformi Book&zvook u interpretaciji Lucije Šerbedžije

Kao što je poznato, ovogodišnju tportalovu nagradu za roman godine osvojila je riječka spisateljica Tea Tulić za roman 'Strvinari starog svijeta' (OceanMore). Osim pozamašnog novčanog iznosa (10 tisuća eura) i skulpture umjetnika Silvija Vujičića, pobjednički je roman osvojio i audioknjigu u izdanju platforme book&zvook. Nakon romana 'Zemlja bez sutona' Marije Andrijašević i 'U kasno ljeto' Magdalene Blažević, ovo je treće izdanje nastalo u suradnji spomenute platforme i tportala.

S Ljubicom Letinić i Lanom Deban, ženama koje stoje iz platforme, opširno smo razgovarali nesporedno prije dodjele nagrade. Letinić nam je tada na pitanje o predrasudama prema audioknjigama odgovorila sljedeće: 'Srećemo puno ljudi koji misle da je audioknjiga prvenstveno namijenjena ljudima s poteškoćama vida, pa onda i one kojima je nelagodno da im netko drugi čita knjigu. Razumijem, to je uistinu samo jedna interpretacija, refleksija teksta u nekom drugom. Ali tim pomakom stvaramo novu priliku, na neki način gradimo čitateljski stereo. Glas je izrazito sugestivan, može biti neobično zavodljiv, vješt će vas čitač doslovno usisati. A iz toga se mogu roditi neočekivane ljepote. Ako dopustite da vam netko drugi pročita knjigu, dat ćete si šansu za zanimljivo putovanje - u dodiru s drugim ljudskim glasom stvara se bogatstvo doživljaja, oslobađaju naši interpretativni kapaciteti koje ne aktiviramo dok sami sebi čitamo.

  • +50
Dodjela tportalove nagrade za najbolji roman 2024. Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Za roman 'Strvinari starog svijeta' Letinić i Deban su za interpretatoricu izabrale glumicu Luciju Šerbedžiju, koja nam je, upitana o tome kakvo je bilo iskustvo snimati ovaj roman, rekla: 'Bila mi je čast interpretirati roman Tee Tulić 'Strvinari starog svijeta“. Mislim da je apsolutno zaslužila tportalovu nagradu za roman godine. Uživala sam u njenom stilu pisanja koji je inovativan - igra se sa slikama koje slaže. Stil joj je dosta poetičan, njene rečenice naprosto klize stvarajući slike - ona se igra riječima. Ima i duhovitih elemenata, likovi su fantastično oslikani. Emotivan je i duboko potresan. Preporučujem!'

  • +12
Lana Deban i Ljubica Letinić Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Svoj osvrt na snimanje dala je i Ljubica Letinić iz Book&zvooka: 'I ove je godine pred nama zahvalan zadatak, jer u medij zvuka prenosimo poetsku naraciju eteričnog i slikovitog romana, gotovo urenjenog u more, što je uvijek inspirativno za zvučni dizajn. No, i ovdje će biti presudan glas Lucije Šerbedžije, njena izuzetna vještina nijansirane interpretacije kojom krajnje uvjerljivo oslikava emotivni prostor u kojem se odvija naracija nagrađenog romana. I dok je, s jedne strane, u formatu audio knjige glumcu možda jednostavnije izgraditi intimistički ugođaj kakav ovo štivo nosi, utoliko je zahtjevnije odrediti pravu dozu glumačke izvedbe. Na tom je izuzetno skliskom terenu Lucija napravila nekoliko maestralnih pirueta i 4 dvostruka aksla. Bit će to pravo ljetno osvježenje za ljubitelje dobre audio knjige', kaže Letinič.

U nastavku donosimo isječak sa snimanja romana, a više informacija o tportalovoj književnoj nagradi možete pronaći ovdje.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Matej Grgić