'SVINJARI' U HRVATSKIM KINIMA

Livakovićeva satira o fenomenu medijske manipulacije i masovnoj histeriji

02.05.2017 u 10:57

Bionic
Reading

Satirična komedija 'Svinjari' mladog redatelja Ivana Livakovića još je prije nekoliko mjeseci svojim najavnim krvavim performansom na zagrebačkom Cvjetnom trgu zaintrigirala javnost, a 18. svibnja konačno stiže u hrvatska kina

Film 'Svinjari' redatelja Ivana Livakovića obrađuje fenomene medijskog senzacionalizma i konstantnog bombardiranja vijestima u kojem se trivijaliziraju i najozbiljnije, najbolnije teme. Prikazuje fenomen medijske manipulacije, masovne histerije, žeđi za slavom i to da će ljudi učiniti sve da zadrže svojih 15 minuta eksponiranosti, stoji u najavi.

  • +8
Svinjari Izvor: Promo fotografije / Autor: Marija Bota

Najuvrnutiji hrvatski film ikad, kako ga predstavljaju, kombinacija je humora 'Montyja Pythona' i 'South Parka', za koju su karakteristični parodija, satira i crni humor. Važnu ulogu u filmu osim odličnih glumaca igraju kostimi, scenografija i rasvjeta te doprinose šarenilu kojim se htjelo prikazati konstantno bombardiranje vijestima, slikama, senzacijama kojima smo svakodnevno izloženi. U glavnim ulogama su Damir Poljičak, Ivana Roščić, Iva Visković, Marina Redžepović, Miran Kurspahić, Ivica Gunjača, Ana Maras Harmander, Marin Radman, Senka Bulić i Nera Stipičević.

''Svinjari' su nastali iz želje da snimim zabavan, poletan, nekompromisan film o temi koju smatram bitnom, a to je potpuno srozavanje društvenih kriterija, između ostalog putem trash TV programa i medija, kao i o manipulaciji kojoj smo izloženi. Riječ je o univerzalnoj temi, koja nije samo hrvatska boljka, ali na malom prostoru i s malom populacijom zagušenje je očitije nego smog u Pekingu. Estradizacija i trivijalizacija su se uvukle u sve pore društva brže i efikasnije od bilo kojeg botoksa na tržištu. Kako nisam sklon patetici ni razvučenoj dosadi, film nije dobio ruho turobne drametine u kojoj svi uzdišu, šute, šapću, plaču, gledaju u pučinu s opuškom u ruci, već crne komedije, satire, antimjuzikla koji koristi razna izražajna sredstva, uključujući animaciju', rekao je o filmu redatelj Ivan Livaković.

Film 'Svinjari' kreće s prikazivanjem u hrvatskim kinima 18. svibnja.