MET SE SELI U KINO

Lisinski u novoj sezoni dovodi zvijezde današnjice

19.05.2015 u 16:13

Bionic
Reading

Koncertna dvorana Vatroslav Lisinski u novoj sezoni 2015/2016. otvara novi program 'Lisinski arioso' u sklopu kojega će u Zagrebu nastupiti neke od najvećih pjevačkih zvijezda današnjice - njemačka sopranistica Anja Harteros, letonska mezzosopranistica Elina Garanča te baritoni, Amerikanac Thomas Hampson i Rus Dmitrij Hvorostovskij

'Krećemo s novim zvjezdanim opernim ciklusom koji će uživo predstaviti pjevače svjetskih opernih pozornica', rekao je ravnatelj Lisinskog Dražen Siriščević, a zajedno s ravnateljem Zagrebačke filharmonije Mirkom Bochom predstavio je u utorak na konferenciji za novinare programe u predstojećoj sezoni.

Siriščević je najavio uzbudljivu koncertnu sezonu u kojoj će se publika nastaviti družiti s najvećim svjetskim orkestrima, dirigentima i solistima, no prijenosi opera iz njujorškog Metropolitana preselit će se iz Lisinskog u kinodvorane.

U sezoni ciklusa 'Lisinski subotom' nastupit će 'dvanaest veličanstvenih', rekao je Siriščević najavivši nastupe Korejskog simfonijskog orkestra, Sanktpeterburških solista, Berlinskog simfonijskog orkestra, Bečkih dječaka, Češke filharmonije, Ive Pogorelića i drugih.

U obljetničkoj godini, u kojoj Zagrebačka filharmonija obilježava 145 godina postojanja, ravnatelj Mirko Boch najavio je 40 koncertnih premijera i atraktivan glazbeni program kroz poznata tri ciklusa - Crveni, Bijeli i Plavi. Orkestar nastavlja suradnju s jednim od najvećih dirigenata današnjice Dimitrijem Kitajenkom, ali i s miljenikom zagrebačke publike Kazushijem Onom, koji će u Zagrebu dirigirati Mahlerovom 7. simfonijom. Najavio je i gostovanje trenutno najtraženijeg svjetskog flautista Emmanuela Pahuda, violinista Sergeja Krylova i violončelistice Monike Leskovar

Pred zagrebačkom publikom iduće sezone nastupit će i pripadnici svjetske pijanističke elite - Ruben Dalibaltayan, Christopher Park, Yeol Eum Son i Lisa Smirnova

U suradnji s Kinom Europa, popularni Filmski ciklus ove će godine ponuditi hit naslove iz 'tvornice filmova' legendarnog Bustera Keatona, a za djecu će biti prikazan i uz pratnju orkestra izveden film 'Mališan' (The Kid) Charlieja Chaplina.

Program će obilovati djelima iz majstorskih pera najvećih skladatelja povijesti glazbe, pa će tako sezona 2015/2016. proteći u znaku Mozarta, Brahmsa, Beethovena, Mahlera, Dvoraka i Verdija.

I u obljetničkoj godini Zagrebačka filharmonija dat će svoj doprinos humanitarnim akcijama kroz koncerte u suradnji sa Zakladom Ana Rukavina i Rotary clubom Zagreb 1242, a obilježit će i 100 godina islama u Hrvatskoj. Neizostavni Filharmonijski bal, Koncert za Dan grada Zagreba, koncert u parku Maksimir, kao i koncerti Komornog studija Zagrebačke filharmonije u Umjetničkom paviljonu te Laubi, samo su dio onoga što vas očekuje u novoj sezoni Zagrebačke filharmonije.

Događanju je nazočio i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić te je za Filharmoniju i Lisinski rekao da predstavljaju 'glazbenu izvrsnost i izvrsnost zajedništva'.