'BLJUZGA U PRASKOZORJE'

Ličina predstavlja priče koje se protežu od Oluje do buduće Hrvatske u kojoj će uvijek biti prvi dan zime

05.02.2019 u 10:25

Bionic
Reading

Redatelj Predrag Ličina svoju prvu zbirku priča, 'Bljuzgu u praskozorje', u izdanju Naklade Jesenski i Turk, predstavit će 6. veljače u Kulturnom centru Mesnička u Zagrebu

Urednik knjige je Kruno Lokotar koji za 'Bljuzgu u praskozorje' kaže da se sastoji od tri duže priče, 'možda čak novele'.

'Novela zvuči tako francuski i art, a Ličina je autor izronio iz pop kulture, uglavnom američke, njegove priče najviše duguju stripu i filmu i žanrovima', tvrdi Lokotar dodajući da su sve tri priče u zbirci satire na aktualne hrvatske nedaće i nestašluke.

'Vrzmaju se oko žanrova, bešavno spajaju komediju, horor, romansu i (znanstvenu) fantastiku, hvataju razdoblje od Oluje 1995. do – budućnosti koja je prije distopijska nego utopijska. Kakogod, svaka dobra (znanstvena) fantastika je samo drugi put do prve zbilje, do prepoznavanja njezinih tendencija, a taj je put kod Ličine još i mahnito zabavan, humogroteskan', navodi Kruno Lokotar koji ocjenjuje kako je u domaćoj književnosti 'malo ovako dobrih priča, majstorski postavljenih i razvijenih likova' te 'duhovitih i preciznih, reklo bi se filmskih dijaloga'.

'(Zato) ova zbirka prijeti da postane ozbiljan hit u lice društvenom ukusu i šutnji. Konkretnije, u ovim urnebeskim pričama možete sresti grupicu hevimetalaca Srba na traktoru s prikolicom na kojoj voze u lance zavezanog crnca kako bježe u Banja Luku i nalijeću na hrvatske vojnike od kojih je barem jedan panker; Mesija i Žutog na ljetovanju, otprilike Pišonju i Žugu 2.0, pripadnike nove generacije, geekove i jednako neodoljive luzere koji susreću vanzemaljce i upoznaju se s problemom lošeg gospodarenja vodenim resursima ili priču o tome što se događa kada se Zemlja prestane okretati, pa u Hrvatskoj zauvijek osvane i ostane prvi dan zime, bljuzga u praskozorje...', najavljuje urednik koji će uz autora, najavljenog kao PLičina, predstaviti knjigu u Kulturnom centru Mesnička.

Pridružit će im se kritičar Matko Vladanović te pisac i redatelj Josip Vujčić, a neke scene odigrat će Tihana Lazović, Bojan Navojec i Dado Ćosić. Druženje počinje u 20 sati.

U kinima, inače, krajem veljače počinje igrati prvi dugometražni film Predraga Ličine 'Posljednji Srbin u Hrvatskoj', horor komedija u kojoj se zbog epidemije u Hrvatskoj svi pretvaraju u zombije. Jedini koji Hrvate u cijeloj toj katastrofi mogu spasiti su Srbi, točnije, njihova krv.

  • +8
Posljednji Srbin u Hrvatskoj Izvor: Promo fotografije / Autor: Kinorama