SJEĆANJE NA MIROVNI PROSVJED

Ležanje na krevetu Yoko i Lennona

06.04.2009 u 12:13

Bionic
Reading

Veliki krevet prekriven bijelim plahtama centralni je dio izložbe organizirane povodom 40. godišnjice čuvenog antiratnog ležećeg prosvjeda umjetnice Yoko Ono i pjevača grupe Beatles, Johna Lennona

Posjetitelji Muzeja za likovne umjetnosti u Montrealu imat će prilike ležati na ogromnom krevetu, slušati arhivske snimke razgovora poznatog para i gledati fotografije i videozapise prosvjeda za mir koji su Lennon i Ono održali sedmodnevnim boravkom u krevetu 1969. godine, prenosi Reuters.

Umjetničko-rokerski par je boravio u čuvenoj sobi broj 1.742 od 26. svibnja do 1.lipnja u gradskom hotelu Kraljica Elizabeth. Na istom mjestu snimili su i spot za pjesmu 'Give Peace a Chance' zajedno s članovima sekte Hare Krišna.

Cilj je izložbe u Montrealu istražiti povijest Lennonovog odnosa s Yoko te njihovog pacifizma i aktivnog zalaganja za mir. 'Ocjenjujući danas ono što su radili, shvaćamo da je riječ o obliku radikalne umjetničke akcije, no i odašiljanju poruke koja je uvijek aktualna', rekla je ravnateljica muzeja Nathalie Bondil.

John Lennon koji je tragično poginuo u atentatu 1980. godine bio je zaštitni znak svega što su predstavljale šezdesete godine. Njegova smrt simbolično je označila kraj hipi pokreta. Tijekom svog dvadesetogodišnjeg odnosa poznati supružnici su održali brojne prosvjede, performanse i koncerte šireći antiratne poruke.

Osim radova Lennona i Ono, izložba u Montrealu ugostit će i novije interaktivne instalacije manje poznatih umjetnika na temu mira.