NOVI SADRŽAJ

Legende o prošlosti Šibenika oživljene u cisternama Tvrđave sv. Mihovila

27.12.2019 u 15:48

Bionic
Reading

Tvrđava sv. Mihovila od siječnja donosi novi sadržaj kojim će putem digitalne tehnologije interpretirati povijesnu baštinu - u dvije dugo skrivane cisterne iz 15. stoljeća unutar te nastarije šibenske tvrđave uz pomoć 3D video mappinga oživjet će legenda o nastanku grada i burna povijest tvrđave

Time završava europski projekt Fortress ReInvented - Inovativni pristup i digitalni sadržaji na povijesnim tvrđavama, kojemu je glavni cilj bio doprinijeti povećanju održivosti i poboljšanju turističke ponude implementacijom digitalnih sadržaja na četiri partnerske tvrđave - Tvrđavu sv. Mihovila u Šibenku, Tvrđavu Klis u Klisu, Kanli kulu u Herceg Novom i tvrđavu Vranduk u Zenici.

U cisternama najstarije šibenske tvrđave će se, uz pomoć sustava za 3D video mappinga, prikazivati dva četverominutna spektakla. Prvi je o biblijskoj priči borbe dobra i zla, odnosno pobjedi sv. Mihovila, zaštitnika grada Šibenika, nad zmajem, utjelovljenjem zla, a drugi o povijesti grada, osobito ulozi Tvrđave sv. Mihovila kao jezgre iz koje je grad nastao.

Za mapiranje zidova i zvučnu kulisu koristi se ukupno 34 projektora i 16 zvučnika, a lukovi cisterne postali su prijelomni element u razradi scenarija utemeljenog na putovanju kroz vrijeme, odnosno oni postaju svojevrsni kotačići koji pokreću sustav i definiraju razdoblje kojem posjetitelji svjedoče.

Po riječima Jelene Filipaj, predstavnice Produkcijskog tima, tvrtke zaslužne za razvoj audio-vizualnog sadržaja cisterni, oživljavanje kulturne baštine tehnologijom video mapiranja nije revolucionarno samo po sebi, no dosad nije realizirano u tako malim, intimnim prostorima koji nose pečat vremena.

Projekt je bio sveobuhvatan i složen u pripremi materijala. 'Izazov je tim veći što ni sam prostor nije tipičan - nije ravan već zakrivljen. Upravo je ta zakrivljenost površine ono što u potpunosti definira pristup izradi materijala', izjavila je u povodu prezentacije novog sadržaja u tvrđavi.

Projektom Fortress ReInvented obuhvaćene su četiri partnerske tvrđave u tri zemlje: osim Tvrđave sv. Mihovila, digitalni sadržaji bit će implementirani i na Tvrđavi Klis u Klisu, Kanli Kuli u Herceg Novom i kuli Vranduk u Zenici.

Sve će tvrđave dobiti multimedijalne vodiče, tablete s digitalnim i audio sadržajima, a sadržaj vodiča pokretat će se samostalno u trenutku prolaska pored točke, čime se dobiva dojam putovanja kroz vrijeme.

Na području četiriju tvrđava bit će uspostavljen i tzv. partnerski kutak - touch screen sa zajedničkom aplikacijom putem koje će posjetitelji jedne od tvrđava moći u live streamu pratiti što se trenutno događa na preostale tri.

S ciljem dodatnog etabliranja tvrđava-partnera kao turističkih atrakcija, u starim gradskim jezgrama bit će postavljeni digitalni ekrani osjetljivi na dodir – info kiosci o njima.

Projekt Fortress ReInvented započeo je 1. srpnja 2017., a završava 31. prosinca 2019. godine.

Nositelj je Muzej Grada Šibenika u partnerstvu s Općinom Klis, Opštinom Herceg Novi i Javnom ustanovom Muzej grada Zenice. Njegova ukupna vrijednost je više od 1.3 milijuna eura od čega je 85 posto sufinancirano iz programa Interreg IPA CBC Croatia – Bosnia and Herzegovina – Montenegro 2014 – 2020.

Božić i Novu godinu čitateljima tportala čestitaju Davor Gobac, Boris Vujčić, Sunčana Glavak, Renato Petek…