DNO KAO IZBOR

Labrović dirigirao Romima koji su pjevali ustaške pjesme

17.10.2015 u 17:28

  • +12

Performans predizbornog skupa inicijative, DNO – desnica novih obećanja

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Bionic
Reading

Usred Zagreba tijekom popularne subotnje špice skupina konceptualnih umjetnika izvodila je performanse koji upozoravaju na jačanje ekstremnog nacionalizma i fašizma u Hrvatskoj, prenosi HRT

Siniša Labrović dirigirao je skupinom mladih Roma iz Međimurja koji su kombinirali katoličke crkvene pjesme s ustaškima i izvikivali svima poznate parole iz bogatog repertoara govora mržnje u Hrvatskoj, čije su žrtve često i sami Romi.

Labrović je upozorio da se među promicateljima genocidnog ustaškog naslijeđa ističu i neki crkveni velikodostojnici

Javnim političkim performansima na Cvjetnom trgu danas se 13 sati održao alternativni predizborni skup: ad hoc inicijativa naziva 'DNO - desnica novih obećanja' predstavlja performanse u izvedbi Brune Isakovića, Siniše Labrovića i Ine Sadić koji će dati svoj obol diskusiji na političkoj sceni. Politički intoniranim performansima, udruga Domino komentira političku klimu u Hrvatskoj pred izbore. Bez obzira na ekonomski i vanjskopolitički kontekst u kojem se država nalazi, nekoliko tema nailazi na najveći interes i reakciju u javnom i medijskom prostoru: tradicija, domoljublje i navijački ponos. Odlučili su stoga preko baš tih tema progovoriti o pitanjima koja smatraju najključnijim u vrijeme političkih odluka u demokratskom društvu – pitanja nacionalnih, vjerskih, seksualnih i rodnih manjina.

Uključivanjem pripadnika romske manjine u svoj performans, Siniša Labrović postavlja pitanja o ljudskim pravima i jednakim mogućnostima za sve Hrvate ili one koji se tako osjećaju. Bruno Isaković uključuje pripadnike navijačkih skupina koji kroz svoja iskustva na tribini progovaraju o homofobiji i rasizmu kako na sportskim terenima tako i unutar navijačkih skupina općenito. Ina Sladić se laća najosjetljivijeg momenta povijesti od stoljeća sedmog, pokušavajući prizvati hrvatski san na oči naroda koji najradije gleda unazad.