REBALANS PRORAČUNA

Kulturnjaci ostaju bez 40 milijuna kuna

24.03.2009 u 11:33

Bionic
Reading

Od predviđenih milijardu i 115 milijuna kuna, koliko je Ministarstvo kulture trebalo dobiti u 2009, prema prijedlogu rebalansa proračuna kulturnjaci ostaju bez 40 milijuna kuna

Čak 24 milijuna kuna ušteda otpada na programe izgradnje, održavanja i opremanja ustanova kulture, pa će umjesto predviđenih 120, ustanove dobiti 96 milijuna kuna, prenosi Novi list.

Stezanjem vlastitog remena Ministarstvo planira uštedjeti 2,2 milijuna kuna, dok je inicijalno predviđen iznos za funkcioniranje Ministarstva iznosio nešto manje od 88 milijuna. Spomenuti iznos bit će odbijen od novca namijenjenog za službena putovanja, isplatu honorara za intelektualne usluge, obnovu voznog parka, opremanje poslovnih prostorija te ostale rashode.

U okviru programskih aktivnosti proračun će biti smanjen za 11,2 milijuna kuna. Ministarstvo je potvrdilo da rezanje proračuna ne bi trebalo bitno dovesti u pitanje realizaciju većine zacrtanih planova i programa za 2009. godinu. Ipak, jedan dio planiranih aktivnosti iz tekuće će godine biti prebačen u narednu. Okvirno smanjenje sredstava za redovnu djelatnost, odnosno 'svakodnevne' materijalne troškove ustanova u kulturi, iznosit će oko deset posto.

Novi list navodi primjer kresanja proračuna dvaju HNK, zagrebačkog i riječkog. Dok će zagrebački HNK umjesto predviđenih više od 49 milijuna proračunskih kuna dobiti tek 300 tisuća manje, riječki HNK, koji je od države trebao dobiti 2,1 milijun kuna, odreći će se 200 tisuća kuna.