VELIKI ALBUM PIPSA

[FOTO] Kultni 'Fred Astaire' konačno je reizdan na vinilu

07.10.2021 u 11:19

Bionic
Reading

Legendarno izdanje domaće rock povijesti i treći studijski album Pipsa u prodaji je od 20. listopada. Već od ovog petka moguće su prednarudžbe gramofonske ploče

Gramofonske ploče odavno nisu samo nekakav ospkurni format koji se polako i nesigurno vraća na police muzičkih trgovina. Još u 2010. godini - sada već u davnoj prošlosti - prodalo ih se 2,8 milijuna primjeraka diljem svijeta. Do 2020., taj je broj samo rastao, a mnogi su muzičari u posljednjoj dekadi svoje albume paralelno izbacivali na streaming platformama te na fizičkim kopijama, među kojima je vinil - prevladao. Gramofonske ploče su tako 'prešišale' CD-e: naime, u prvoj polovici 2020. godine, čak 62% ukupno prodanih fizičkih kopija muzičkih albima u SAD-u odnosilo se na gramofonske ploče. Vinil je u toj zemlji, po prvi puta od osamdesetih godina prošlog stoljeća, premašio izdavanje albuma na CD-u.

Na tom su valu jahali i domaći glazbenici. Edo Maajka, Sara Renar, Hladno pivo... samo su neki od glazbenika koji su svoje albume unazad nekoliko godina izbacivali i na limitiranim vinil izdanjima. Učinio je to i bend Pips, Chips & Videoclips - krajem 2020. godine dočekali su, naime, dva reizdanja svojih kultnih albuma, 'Shimpoo Pimpoo' (Croatia Records/Heroj ulice) i 'Dernjava' (LAA). Prvi je bio objavljen na CD-u i vinilu, dok je drugi doživio isključivo reizdanje na vinilu.

Sada je stigao red i na njihov, za mnoge, najbolji album - 'Fred Astaire' iz 1997. godine. Po prvi puta taj će se uradak naći na dvostrukom vinilu, javljaju nam iz Los Angeles Agencije. Legendarno izdanje domaće rock povijesti i treći studijski album Pipsa u prodaji je od 20. listopada. Već od ovog petka, 8. listopada, moguće su prednarudžbe na web stranici benda, na Dirty Old Shop webu ili na info@laa.hr.

Fred Astaire na vinilu Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo
Pipsi Izvor: Društvene mreže / Autor: Pipsi

Promocija ploče i ekskluzivna pretprodaja zakazana je za utorak, 19. listopada, u zagrebačkom Dirty Old Shopu u 18:00 sati. Dvostruki vinil će se u redovnoj prodaji naći dan nakon, a vinil u izdanju LAA bit će dostupan u ograničenoj nakladi od samo 500 primjeraka. Ploču će od srijede, 20. listopada biti moguće nabaviti u Dirty Old Shopu, Rockmarku, Aquariusu, Dancing Bearu, kao i u Rijeci u Dallas Shopu, ali i putem narudžbi na web stranici benda.

Bez sumnje, riječ je o jednom od najznačajnijih albuma domaće rock glazbe u posljednja tri desetljeća, koji nam je krajem devedesetih predstavio modernu produkciju, agresivnu svirku, čist jezik ulice i političku angažiranost. Album redom donosi klasike poput 'Supermama', 'Ljeto ‘85', 'Nogomet', 'Plači', 'Sex u školi', 'Dođi vilo', 'Na putu prema dole'... od kojih mnoge možemo uvrstiti u najprepoznatljivije pjesme benda.

Pipsi Izvor: Društvene mreže / Autor: Pipsi

'Fred Astaire' je sniman u svibnju i lipnju 1997. u Ičićima i CBS studiju u Zagrebu (o čemu je opširno i nadahnuto pisao Ante Perković u biografskoj knjizi o Pipsima 'Dugi vikend u zemlji čudesa'). Album je zatim bio miksan u ljubljanskom 'Tivoliju', a snimatelj i producent je bio jedan od naših najnagrađivanijih producenata, Denyken. Tadašnje koncertne promocije albuma bend je odsvirao u kazalištu Gavella i Domu sportova, a ti su nastupi bili prozvani vrhuncem karijere benda i njihovim kreativnim trijumfom. Generacijski spomenik zaslužio je lovorike publike i kritike, neumoljivo je kroz godine bio prozivan remek-djelom, a ujedno je bio i nagrađen Porinom. Pipsi su tada bili pokupili nagrade u kategoriji Album godine, kao i u onoj za najbolju vokalnu suradnju, za pjesmu 'Plači' na kojoj gostuje Darko Rundek.

Album je u godinama koje su došle ostao upisan kao jedan od najboljih ikada snimljenih na ovim prostorima.