u izdanju frakture

Dubravko Ivaniš otkriva dosad nepoznate tajne najzagrebačkijeg od svih zagrebačkih bendova u svojoj novoj knjizi

29.06.2021 u 12:00

Bionic
Reading

U izdanju Frakture u pretprodaji je prozni prvijenac Dubravka Ivaniša Rippera "45", u kojem frontmen benda Pips, Chips & Videoclips kroz 45 pitanja i jednako toliko pokušaja odgovora na njih čitatelja vodi kroz intimu tog sastava, u garažu i na veliku pozornicu, na gradske ulice i turneje

'Ponekad mrvicu kontroverzan, uvijek silno zanimljiv, promišljen i duhovit, precizan i uporan, perfekcionist koji se do beskraja tvrdoglavi oko stvari koje su mu važne, sve je to Dubravko Ivaniš, i sve to u ovoj se knjizi fino vidi', stoji u najavi.

Osim kroz pjesme, sad ga se može upoznati i kroz priče, odnosno kroz odgovore na 45 pitanja koje su mu postavili fanovi benda, a on na njih spremno odgovorio. Nekad opširno, nekad zafrkantski, nekad posve ozbiljno, a uvijek duhovito, pametno i, više od svega, originalno.

'45 pitanja i jednako toliko odgovora, 45 tema i jednako toliko načina na koje im se može pristupiti, 45 posve autentičnih i originalnih uvida u sve što pitaocima može pasti na pamet, a na pamet im može pasti svašta', ističu iz Frakture.

Dodaju kako od sasvim osobnih tema, preko filozofskih, pa do onih koje se tiču umjetničkog procesa, u knjizi '45' Ivaniš otkriva neke dosad nepoznate tajne "najzagrebačkijeg od svih zagrebačkih bendova', ali i, namjerno ili ne, dopušta upoznavanje njega - osobe.

Kao što Ripper objašnjava u knjizi, naslov nije slučajno odabran - osim što su se na 45 obrtaja 'vrtjele' stare singlice, 45 minuta traje i nogometno poluvrijeme.

Svoje razmišljanje on nekad ilustrira anegdotom, drugi put pribjegne slojevitoj metafori, vodi čitatelja na koncerte, probe, u garažu i na veliku pozornicu. Teme su različite, pa se tako u ovoj knjizi, na primjer, može doznati i koliko su cipele važne za scensku pojavu i zašto u stanu mora biti velika kada. 'Svakom njegovom rečenicom sve je jasnije: pred nama je pisac kojem su riječi – pa i kad nema glazbe da ih prati – oružje kojim itekako zna rukovati', poručuju iz Frakture.

Knjiga se u Frakturinoj web-knjižari do 12. srpnja ili do isteka zaliha može naručiti po pretprodajnoj cijeni s 10 posto popusta i s besplatnom dostavom na području Hrvatske. Može se naručiti i e-poštom na prodaja@fraktura.hr ili telefonom na 01/3357863.