ZAGRIJAVANJE U ZAGREBU

Kultni 'Fahrenheit 451' nova skrivena projekcija Motovun Film Festivala

26.06.2018 u 13:27

Bionic
Reading

Zamislite svijet u kojem su knjige protuzakonite zbog toga što se vlast boji da mogu utjecati na razvoj neovisnog mišljenja. Film iz 1966. s takvom tematikom postaje gotovo aktualan 52 godine kasnije, kako u svijetu, tako i u nas. Kako je takvo stanje zamislio francuski redatelj François Truffaut u svom slavnom filmu 'Fahrenheit 451', pogledajte na Skrivenoj projekciji koju Motovun Film Festival donosi 28. lipnja na još uvijek tajnoj lokaciji u Zagrebu

Klasik slavnog francuskog novovalovca, nastao po distopijskom romanu Raya Bradburya, govori o američkom društvu budućnosti u kojem su knjige izvan zakona, a glavni zadatak vatrogasaca je pronaći sve preostale knjige i spaliti ih na temperaturi od 451 Fahrenheita na kojoj papir najbolje gori.

Glavni junak, vatrogasac Montag postaje deziluzioniran svojom ulogom cenzora i u međuvremenu potajice čita roman David Copperfield Charlesa Dickensa. Tiranija nad ljudskim mislima bila je posebno odbojna Truffautu kao velikom knjigoljupcu pa se ovoj temi posvetio u svom prvom filmu u boji te jedinom na engleskom jeziku.

Unatoč brojnim poznatim glumcima u konkurenciji, za partnera Julie Christie odabrao je austrijskog glumca Oskara Wernera s kojim se često svađao na setu. Zanimljivo je kako su kasnije doživjeli sličnu sudbinu te umrli prerano u razmaku od dva dana u listopadu 1984. godine.  

Da biste doznali mjesto prikazivanja filma, koje će organizatori otkriti 24 sata prije projekcije, prijavite se na newsletter na stranici skrivene.motovunfilmfestival.com.