PROGRAM 'POSVEĆENO'

Turski redatelj Nuri Bilge Ceylan gost ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala

21.06.2018 u 14:54

Bionic
Reading

Jedan od najcjenjenijih filmskih autora današnjice, turski redatelj Nuri Bilge Ceylan bit će gost programa 'Posvećeno' na 24. Sarajevo Film Festivalu, a u sklopu SFF-a publika će moći pogledati i izložbu njegovih fotografija

Nuri Bilge Ceylan, inače diplomirani inžinjer elektrotehnike čija je prva ljubav bila fotografija, izuzetan je umjetnik i pokretačka snaga globalne produkcije art-house filma, navode iz SFF-a dodajući da ga filmski kritičari opisuju kao autora originalnog kinematografskog stila zasnovanog 'na iznimno emotivnim filmovima jedinstvene atmosfere koji propituju tradicionalne vrijednosti i porodične odnose, istražuju ljudsku dušu i obrađuju egzistencijalne teme poput pitanja života i smrti'.

Redatelj je rođen u Istanbulu 1959. Debitirao je kratkometražnim filmom 'Čahura' (Koza, 1995), a uslijedio je prvi dugometražni film 'Gradić' (Kasaba, 1998). Idući filmovi 'Svibanjski oblaci' (Mayis sikintisi, 1999), 'Daleko' (Uzak, 2002) i 'Klime' (Iklimler, 2006) bili su nagrađivani na filmskim festivalima u domovini i izvan nje.

Film 'Tri majmuna' (Üç Maymun, 2008.) prvi je turski naslov uvršten u uži izbor za dodjelu nagrade Oscar za najbolji film na stranom jeziku. S 'Bilo jednom u Anadoliji' (Bir Zamanlar Anadolu’da), snimljenim u međunarodnoj produkciji u kojoj je sudjelovala i Bosna i Hercegovina, u Cannesu je Ceylan 2011. osvojio Grand Prix, a 'Zimski san' (Kış Uykusu) 2014. osigurao mu je Zlatnu palmu.

Njegov posljednji naslov, 'Drvo divlje kruške' (Ahlat Ağacı), u čijoj je koprodukciji opet sudjelovala i BiH, prikazan je u Glavnom natjecateljskom programu ovogodišnjeg Filmskog festivala u Cannesu gdje je naišao na odličan prijem publike i kritičara.

Uz uspješnu filmsku karijeru, Ceylan se 2003., dok je tražio lokacije za snimanje filma 'Klime', vratio svojoj prvoj ljubavi - fotografiji. Film je premijerno prikazan 2006., a Ceylan je iste godine u Solunu u Grčkoj održao prvu izložbu svojih fotografija.

  • +2
Nuri Bilge Ceylan - filmovi Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Nakon toga je održao izložbe fotografija i u Velikoj Britaniji (London), Turskoj (Adana, Ankara, Antalija, Istanbul i Izmir), Španjolskoj (Granada), Francuskoj (La Rochelle), Poljskoj (Wroclaw), Njemačkoj (Nurnberg) i u Sjedinjenim Američkim Državama (New York).

S ciljem da se posjetioci upoznaju sa širinom njegovog talenta, SFF će predstaviti izložbu odabranih radova iz Ceylanovog bogatog fotografskog opusa.

'Ceylanove fotografije, baš kao i njegovi filmovi, promatrača navode na razmišljanje. One ne nude očigledne odgovore, već tek naznake emocija. Izrazi na licima njegovih subjekata su uvijek ambivalentni, čime odražavaju svu kompleksnost života i ljudske duše i potvrđuju Ceylanov status talentiranog naratora i iznimno značajnog i etičnog umjetnika', navode iz SFF-a.

Gosti programa 'Posvećeno' SFF-a ranijih godina bili su, među ostalima, Oliver Stone, Brillante Mendoza, Lucrecia Martel, Jia Zhang-ke, Todd Haynes, Béla Tarr, Dušan Makavejev, Mike Leigh i Steve Buscemi.