30. OBLJETNICA SMRTI

'Krležin dan' uz simpozij o piščevu životu

28.12.2011 u 15:49

Bionic
Reading

Prigodom 30. obljetnice smrti Miroslava Krleže, u sklopu 'Krležina dana', 29. prosinca održat će se književni simpozij u Hrvatskom društvu pisaca (HDP), premijera dokumentarnog filma 'Krleža' Željka Senečića i predstavljanje knjige 'Razgovori s Krležom' Predraga Matvejevića, najavljeno je na konferenciji za novinare za 'Krležinim stolom' u hotelu Esplanade, gdje je se on često susretao i razgovarao s prijateljima i kolegama

'Krležin dan' organiziraju HDP, Interfilm i izdavačka kuća V.B.Z., na dan kada je Krleža umro prije trideset godina, a središnji događaj je simpozij o Krležinu životu i stvaralaštvu, za koji je najavljen i dolazak predsjednika Ive Josipovića te nove ministrice kulture Andree Zlatar.

Velimir Viskovi
ć iz HDP-a rekao je da će skup okupiti elitu intelektualaca koji su se bavili Krležom i koji o tom 'vodećem intelektualcu svoga vremena' neće izlagati na suhoparan znanstveni način, već će govoriti o tome što Krležu čini živim danas.

Krležu prepoznajemo kao reprezentativnog lijevog intelektualca, ali i pisca koji je urastao u povijest hrvatske literature kao središnja figura, istaknuo je Visković. U književnosti je danas teško ponoviti ulogu kakvu je Krleža imao u 20. stoljeću, no još uvijek se repertoari hrvatskih kazališta ne mogu zamisliti bez njegovih djela, a u regiji se javio i 'revival' Krleže.

'Razgovori s Krležom' prvi put su objavljeni 1969., a sutra će se predstaviti osmo izdanje. Uz knjigu, objavljen je CD sa snimkom razgovora Krleže i Matvejevića o susretu s Titom 1939. u Šestinama, sibirskim grobovima, sukobu na ljevici te dramatizaciji 'Banketa u Blitvi'.

Matvejević je podsjetio kako je prvo hrvatsko izdanje te knjige bilo prodano u malo više od mjesec dana, a četiri izdanja objavljena za njegova života potvrda su da je on stajao iza tih razgovora. Bilo je teško raditi te razgovore s Krležom, on nije lako ulazio u dijalog, rekao je Matvejević, izrazivši nadu da će knjiga biti poticaj da se napravi kritičko izdanje Krleže, kako bi njegova djela doprla i do mlađih čitatelja.

Mani Gotovac
drži da će simpozij za nju biti prilika da, nakon niza neuspješnih pokušaja da 'Glembajeve' postavi tako da se prikaže bit odnosa oca i sina, u predavanju "Gospoda Glembajevi i edipologija" progovori o tome zašto je ta predstava hrvatski Hamlet ili Edip.

Dokumentarac o Krleži, koji će se prikazati u 'Movieplexu', obuhvaća Krležin život i književno stvaralaštvo, njegov susret s ekranizacijom vlastitih djela na filmu i televiziji te suvremene interpretacije Krležinih dramskih djela u izvedbama kazališta u Zagrebu, Beogradu i Mariboru. Po riječima redatelja Željka Senečića, taj dokumentarac, u kojemu će o Krleži govoriti njegovi suvremenici i poznavatelji Krležina djela, nije film o 'gospodinu', 'akademiku' ili 'drugu' Krleži, nego samo 'o Krleži'.