U 2012. PRONAĐENI KLIMT, RIVERA, RENOIR...

Krije li i vaš tavan vrhunsko umjetničko djelo?

18.01.2013 u 12:00

Bionic
Reading

U Hannoveru su likovni stručnjaci predstavili svoje zaključke o tome kako je slika pronađena prošlog ljeta u garaži u Austriji djelo velikog Gustava Klimta. No to nije jedina vrijedna umjetnina koja je pronađena u garaži, na tavanu ili podrumu...

Da se među starim stvarima i kramom naslijeđenom od rodbine, skladištenom u garaži, tavanu ili podrumu, mogu naći vrlo vrijedna umjetnička djela, zapravo zvuči kao urbana legenda. Sigurno se zna dogoditi da čovjek pomisli kako je nepoznati autor ulja na platnu koje je naslijedio od pratete neki slavni slikar, te da je riječ o djelu velike novčane vrijednosti, no u većini slučajeva su to puste želje.

Ali ne svaki put, kako pokazuje nekoliko primjera iz 2012. godine, tijekom koje su, između ostalih, otkrivena izgubljena ili zaboravljena djela Diega Rivere, Gustava Klimta, Salvadora Dalija, Augusta Renoira i drugih velikih imena iz povijesti slikarstva.

Tako je prošlog ljeta u garaži na sjeveru Austrije otkrivena slika 'Der trompetende Putto' (u prijevodu: 'Anđeo s trubom'), za koju je danas objavljeno kako je rad slavnog secesijskog slikara Gustava Klimta. Vještačenje su obavili stručnjaci sa sveučilišta u njemačkom Hannoveru, u suradnji s povjesničarima umjetnosti iz Austrije, a otkrilo se i kako je slika bila premazana. To baš i neće obradovati glasovitog stručnjaka za Klimtov opus i zamjenika direktora bečkog muzeja Belvedere Alfreda Weidingera, koji je odmah nakon pronalaska stare slike u garaži ustvrdio kako ona sigurno nije djelo Gustava Klimta. 'To je tek dekoracijsko slikarstvo i to ne baš dobro', rekao je tada Weidinger austrijskim medijima, i dodao kako je slika najvjerojatnije djelo Klimtova ne toliko talentiranog brata Ernsta, javlja ORF


Sreću s obiteljskim nasljedstvom imao je i Teksašanin Rue Ferguson, koji se pojavio u popularnoj emisiji 'Antiques Roadshow'. Ona se bavi istraživanjem sajmova antikviteta i potragom za skupim djelima koja su izgubljena među starom kramom, za koju se njihovi vlasnici nadaju da nešto vrijedi. Ferguson je jedan od rijetkih koji je otkrio da u posjedu ima doista vrijedno umjetničko djelo, sliku meksičkog muralista Diega Rivere pod nazivom 'El Albanil'. Sliku su kupili Fergusonovi pradjed i prabaka još 1920. godine u Meksiku, i ostavili svojoj djeci, koja su sliku smatrala krivotvorinom. Rue Ferguson je pak sliku držao u svojem uredu u kući, te ju je odlučio odnijeti na procjenu stručnjacima 'Antiques Roadshowa', koji su rekli da je u pitanju rani Diego Rivera! Vrijednost slike se procjenjuje na oko milijun dolara, piše Huffington Post.

Tako dobro nije prošla Amerikanka koja je na buvljaku kupila kutiju drangulija za sedam dolara, u kojoj je bila i slika Pierre-Augusta Renoira! No nepoznata žena se ipak nije obogatila jer je utvrđeno kako je slika imena 'Paysage Bords De Seine' još prije šest desetljeća ukradena iz baltimorskog Muzeja umjetnosti. Caritas u američkom gradu Tacoma se pak može pohvaliti anonimnom donacijom u obliku potpisane skice Salvadora Dalija, čiju je vrijednost odmah prepoznao jedan od volontera, očevidno umjetnički potkovan. Dalijeva skica je onda prodana na online aukciji za iznimno povoljnih 21 tisuću dolara, koji su potrošeni na pomoć potrebitima.

Bolje je prošla profesorica likovnog odgoja Jane Cordery iz Velike Britanije, koja se zbog vodoinstalaterskih radova odlučila na veliko pospremanje tavana, na kojem je otkrila upečatljivu sliku sove. Cordery je fotografirala sliku i poslala fotografiju na procjenu aukcijskoj kući Christie's, gdje su utvrdili da je to djelo srednjovjekovnog engleskog slikara Williama Jamesa Webbea. Cijena, prava sitnica: između 80 i 113 tisuća dolara!

Slika Diega Rivere otkrivena u emisiji 'Antiques Roadshow'