SUDJELUJE OSJEČKA AKADEMIJA

Krenuo veliki europski lutkarski projekt

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 01.12.2015 11:04
  • Objavljeno 01.12.2015 u 11:02
Vittorio Podrecca

Vittorio Podrecca

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: UAOS

U sklopu EU programa Kreativne Europe pokrenut je veliki europski lutkarski projekt "All Strings Attached - pioniri europskog lutkarstva iza scene", čiji je cilj očuvanje i promidžba tradicije lutkarstva s početka 20. stoljeća, u kojemu, uz gradove i kazališta iz Italije, Slovenije i Španjolske, sudjeluje i Umjetnička akademija u Osijeku (UAOS), kao jedina obrazovna ustanova.

Kako se ističe u priopćenju, dvogodišnji projekt dio je EU programa Kreativna Europa a u njemu, uz UAOS, sudjeluju Comune di Cividale del Friuli iz Italije kao nositelj projekta, te Lutkovno gledališče Ljubljana iz Slovenije i Titeres Etcetera Granada iz Španjolske.

Cilj projekta je očuvanje i promocija tradicije lutkarstva iz prvih desetljeća 20. stoljeća s posebnim naglaskom na opuse triju lutkarskih velikana koji su se razvijali u isto vrijeme u trima različitim sredinama: slavnog Talijana Vittorija Podrecce; oca profesionalnog slovenskog lutkarstva Milana Klemenčiča, te važnog španjolskog lutkara Hermenegilda Lanze.

Dijelovi njihovih opusa kroz projekt će se restaurirati i oblikovati u veliku izložbu koja će, zajedno s predstavama tih autora te brojnim seminarima i radionicama, obići festivale u gradovima sudionika projekta, a u Osijek će stići u sklopu Lutkokaza 2016.

Uloga je Umjetničke akademije u Osijeku napraviti izvedbeni most između bogate lutkarske tradicije i današnjice, kroz suvremenu predstavu modernog lutkarskog izričaja nastalu na temelju triju opusa i triju živopisnih biografija. Predstava studenata UAOS-a premijerno će biti izvedena u velikoj završnici projekta, na festivalu Mittlefest u talijanskom gradu Cividale del Friuli u srpnju 2017.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!