'Adrinetbook'

Kreću tri gradske umjetničke ture u organizaciji MSU-a: Upoznajte kulturnu baštinu Zagreba i Hrvatske

01.03.2023 u 10:07

Bionic
Reading

Muzej suvremene umjetnosti u sklopu projekta Adrinetbook razvio je tri gradske umjetničke ture koje se zasnivaju na djelima iz muzejskih zbirki i arhiva, posvećene Novim tendencijama, Ivanu Kožariću i umjetnosti u javnom prostoru, a namijenjene su građanima i turistima.

Tri turističke ture nadovezuju se na izložbe iz fundusa MSU-a "Zbirka kao glagol" i dostupne su na hrvatskom i engleskom jeziku. Bave se vezom manje ili više poznatih gradskih lokacija i suvremene umjetnosti, povezujući povijesnu gradsku jezgru s novim gradskim vizurama – preko donjogradskog centra, Tehničkog muzeja i Studentskog centra, Vukovarske ulice sve do Novog Zagreba i Muzeja suvremene umjetnosti.

Tura "Treba ići!", posvećena javnim skulpturama umjetnika Ivana Kožarića te njegovim brojnim idejnim projektima koje je imao za Zagreb, podijeljena je na dio koji se odvija centrom grada – od Prizemljenog sunca u Bogovićevoj ulici do Antuna Gustava Matoša na klupi Strossmayerovog šetališta, te na novozagrebačku turu kiparovom javnom plastikom s uključenim posjetom Muzeju suvremene umjetnosti gdje se nalazi čuveni Atelier Kožarić.

Pješačka tura "Art ex Machina" posvećena je Novim tendencijama, najvažnijem umjetničkom pokretu iz druge polovine 20. st. kojem je izvorište i sjedište bilo u Zagrebu. U devedeset minuta ture, koja se provodi od Tehničkog muzeja preko nekadašnjeg sveučilišta Moše Pijade do zgrade FER-a, doznat će se kako je Zagreb šezdesetih godina postao jedno od ključnih mjesta rane kompjuterske umjetnosti i kako su izgledala ta prva djela bez interneta i cloudova te jesu li se sačuvala i gdje.

  • +7
Kreću tri gradske umjetničke ture u organizaciji MSU-a Izvor: Licencirane fotografije / Autor: MSU press

Tura "Umjetnost u javnom prostoru" kroz javnu skulpturu i suvremene umjetničke intervencije u samom središtu Zagreba priča o formativnom razdoblju suvremene umjetnosti i novih, konceptualnih umjetničkih praksi te ocrtava kontinuitet sa suvremenim umjetničkim praksama danas. Devedesetominutnu pješačku turu od Kožarićevog Prizemljenog sunca u Bogovićevoj ulici do Mesničke ulice osmislila je povjesničarka umjetnosti Ivana Meštrov, a obuhvaća radove umjetnika Ivana Kožarića, Tomislava Gotovca, Borisa Demura, Željka Jermana, Vlade Marteka, Mladena Stilinovića, Svena Stilinovića, Fedora Vučemilovića, Brace Dimitrijevića i drugih.

Priče o razvoju grada i njegove umjetničke scene obuhvaćene turama popraćene su digitaliziranom građom iz muzejskih zbirki i arhiva, koje će biti dostupne u samim itinererima, na virtualnim izložbama, u velikoj europskoj digitalnoj knjižnici Europeani i portalu e-Kultura.

Ture će se održavati cijele godine, a raspored je dostupan na webu MSU-a na adresi www.msu.hr.