RAZVOJNO KAZALIŠTE

Kreće prvo izdanje Ganz novog festivala

05.09.2011 u 13:33

Bionic
Reading

'Ganz novi festival: festival razvojnog kazališta', novi projekt Kulture promjene Studentskog centra (SC) koji će okupiti tridesetak umjetnika te kulturnih menadžera iz Belgije, Francuske, Hrvatske, Njemačke, Slovenije i Velike Britanije, održat će se od 8. do 18. rujna u Teatru &TD

U deset dana festivala te nekoliko zatvorenih i otvorenih prostora predstavit će se deset projekata, a cilj je prikazati inovativna i originalna umjetnička djela mladih autora koja pomiču granice u današnjim umjetničkim izvedbenim praksama.

Po riječima pomoćnice ravnatelja za kulturu SC-a Nataše Rajković, prvo izdanje Ganz novog festivala okrenuto je mlađoj populaciji, a pokušat će otkriti nova imena i trendove, umjesto da predstavlja one već etablirane. Takav kazališni festival potreban je svim mladim umjetnicima, domaćim i inozemnim, ustvrdila je Rajković.

U sklopu Ciklusa mladih belgijskih autora predstavit će se projekt 'Sve i Ništa' autorice Leentje Vandenbussche, koja je svoje četverogodišnje istraživanje pretočila u dvije predstave, 'Beckett je na svom mjestu' i 'O (Sve je moguće / Sve je dobro)'.

Francuski performer Halory Goerger u predstavi 'Metrage Variable' govori o estetskim stavovima, dok će Lilia Mestre, portugalska izvedbena umjetnica koja živi u Bruxellesu, predstaviti svoj interaktivni zvučni performans. U belgijskom ciklusu prikazat će se još i vizualna predstava 'Springville' multimedijske i kazališne umjetnice Miet Warlop.

Dva izvedbena dana bit će posvećena hrvatskim umjetničkim talentima i njihovim nedavnim uspješnim predstavama - 'Mrzim istinu' Olivera Frljića, 'Žrtve zemljopisa' Mirana Kurspahića i Rone Žulj, 'Vodoinstalater' Natalije Manojlović i Gordana Tudora.

Kroz program '&TD u Rezidenciji' prikazat će se 'rad u nastajanju' Juliana Hetzela i Male Kline 'Čudak i Riba: Pojačavajući potkožno', a Nigel Charnock, britanski koreograf, plesač i pedagog, jedan od od osnivača britanske trupe DV8, na festivalu će održati masterclass radionicu.

Na festivalu će se održati i program 'Reci više!' unutar kojega će mladi stručnjaci i kreativci u unaprijed dogovorenoj, za sve sudionike identičnoj, formi predstaviti svoj rad.

U popratnom programu održat će se koncerti, festival otvara riječka grupa 'My Buddy Moose', a zatvara ga splitski bend 'Leut Magnetic'.