najviša skulptura u Zagrebu

Kožarićev 'Uzlet' privremeno ispred MSU-a

08.06.2021 u 13:47

Bionic
Reading

Uz stotu obljetnicu rođenja Ivana Kožarića njegov 'Uzlet', najviša skulptura u Zagrebu preselit će se u četvrtak, 10. lipnja, na dan umjetnikova rođenja, na neko vrijeme iz prostora kod zagrebačke Laube pred Muzej suvremene umjetnosti, koji mu priprema veliku retrospektivu

Iz MSU-a su izvijestili da će ta veličanstvena skulptura iz 1999. godine, visoka 12 metra, biti premještena zahvaljujući angažmanu Laube – kuće za ljude i umjetnost, a na isti dan, u 21 sat na sjevernom platou MSU-a, bardov rođendan obilježit će se prikazivanjem dokumentarnog filma 'Spaljeno sunce' Petra Krelje.

Tim se događajima najavljuje Kožarićeva retrospektivna izložba 'Jedna od mogućih 100' koja će se otvoriti 1. srpnja. Skulptura 'Uzlet' nastala je izvorno kao idejno rješenje za spomenik Marku Maruliću ispred zgrade Hrvatskog državnog arhiva na Marulićevom trgu, no nije odabran.

Kako je Kožarić svojedobno objasnio, taj 'crtež u prostoru' skulptura je koja se u ime svoje slobode odrekla punine za volju lakoće i tankoće uzleta, a njoj bi se prostor jednog od najljepših gradskih trgova radovao - 'jedan drugome udahnuli bi novi život, upravo stoga što se u svojoj razlici međusobno poštuju'.

Ivan Kožarić rodio se u Petrinji, na Akademiji likovne umjetnosti u Zagrebu diplomirao je kiparstvo 1947. godine, a u Pariz prvi put odlazi 1954., a potom i 1959. Ondje se upoznaje s europskom međunarodnom umjetničkom scenom, stječe važna iskustva te poznanstva te po povratku u Zagreb počinje intenzivnije izlagati. Prvu samostalnu izložbu imao je 1962. u Galeriji suvremene umjetnosti, prethodniku MSU-a, a tih je godina bio i član grupe Gorgona.

Djela su mu izložena u brojnim javnim prostorima te svjetskim muzejima i galerijama, među kojima su Musée d'Art Moderne de Paris, Muzej suvremene umjetnosti M HKA u Antwerpenu i MoMA u New Yorku. Iz MSU-a kažu kako su retrospektivna izložba i monografija planirane mnogo prije njegove smrti, u studenom prošle godine, kao poklon velikom majstoru kojeg, nažalost, nije dočekao.