NA OTVORENOM

Koncerti diljem Hrvatske: HGU 21. lipnja obilježava Svjetski dan glazbe

20.06.2020 u 08:54

Bionic
Reading

Nakon višemjesečne borbe s posljedicama pandemije koronavirusa i sakupljanja pomoći za glazbenike Hrvatska glazbena unija obilježit će Svjetski dan glazbe u nedjelju, 21. lipnja koncertima na trgovima, ulicama i parkovima u gradovima diljem Hrvatske, najavio je HGU

Koncerti će se održati u Osijeku, Puli, Rijeci, Splitu, Šibeniku i Zagrebu, a pripremljen je i program u Sisku, Slunju, Delnicma, Vrbniku, Krku, Velom Lošinju, Novom Vinodolskom i Voloskom.

'Tijekom protekla tri mjeseca Hrvatska glazbena unija uplatila je pomoć za više od 500 glazbenika te im tako osigurala sredstva za osnovne životne potrebe kako bi premostili period bez koncerata i prihoda. Organizacijom koncerata za Svjetski dan glazbe, HGU šalje poruku da je došlo vrijeme za potpuno popuštanje mjera i da se glazbenicima čim prije omoguće redovne koncertne aktivnosti', ističu iz HGU.

Kako je najavljeno, centar Zagreba 'okupirat će' Detour, Pravila igre, Meritas, Mangroove, Bang Bang, Igor Geržina, Vanda Winter i mnogi drugi koji će nastupiti na pozornicama na Cvjetnom trgu, u Bogovićevoj, u Tkalči, na Trgu Bana Jelačića, Europskom trgu i Zrinjevcu.

Pulski Forum ugostit će Alena Vitasovića, Nolu, Livija Morosina i brojne druge glazbenike, a među onima koji će nastupiti u Rijeci su Damir Kedžo i Ivan Pešut.

Šibenik će ugostiti, uz ostale, Helenu Bastić i grupu Forum, a HGU daje podršku i programu Let's Rock! koji će se održavati na Tvrđavi sv. Mihovila i u kojemu će nastupiti J.R. August, Jonathan, Nipplepeople i brojnih drugi izvođači.

Iz HGU ističu da će koncerti ispuniti sve preporuke nadležnih institucija te mole za pridržavanje mjera zdravstvene zaštite o fizičkom razmaku.

Svjetski dan glazbe (franc. Fete da la Musique) slavi se svake godine 21. lipnja susretima i besplatnim nastupima profesionalnih i amaterskih glazbenika na otvorenim pozornicama, gradskim ulicama pa čak i muzejima.

Koncerti i glazbene priredbe organiziraju se s ciljem promocije raznih žanrova glazbe među svim naraštajima, uz podsjećanje koliko glazba uljepšava svakodnevnicu, ističu iz HGU.

Prvi Svjetski dan glazbe obilježen je u Parizu 1982. godine, a danas se održava u više od 460 gradova u preko 120 zemalja na svim kontinentima.

Hrvatska glazbena unija utemeljena je u rujnu 1992. godine, a ovu manifestaciju, kako ističu, poklanjaju građanima s namjerom da se ta tradicija nastavi i u budućnosti.