LISINSKI SUBOTOM

Koncert Ive Pogorelića uz Simfonijski orkestar HRT-a

16.04.2015 u 15:18

Bionic
Reading

U uglednom ciklusu Lisinski subotom, u organizaciji Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog, Simfonijski orkestar HRT-a podijelit će u subotu 18. travnja s početkom u 19.30 podij s jednom od najvećih pijanističkih zvijezda – Ivom Pogorelićem

Program će predvoditi Ivan Repušić, maestro koji gradi intenzivnu i uspješnu karijeru u Njemačkoj, u kojoj od sezone 2016/2017. stupa na mjesto generalnog glazbenog ravnatelja Državne opere u Hannoveru.

I nakon više od tri desetljeća Ivu Pogorelića prati status zvijezde s rasprodanim koncertima širom svijeta: svako njegovo pojavljivanje na koncertnom podiju očekuje se s osobitom napetošću i iščekivanjem jedinstvene umjetničke kreacije. Njegovo umijeće interpretacije prolazilo je kroz razne transformacije, no i dalje izaziva senzaciju i kontroverzu nekonvencionalnim pristupom.

Posebno ozračje uoči početka izvedbe svjedoči o rijetko karizmatičnom umjetniku koji izaziva pomutnju ne samo pijanističkim kreacijama, već i osobnošću. Neki ga nazivaju genijem, a neki ekscentrikom; kritičari su također podvojeni. Slici koju ima u javnosti on sam pretpostavlja težak rad: 'Služim umjetnosti, ja sam sluga. Nekima sve to izgleda veličanstveno, s kavijarom, šampanjcem i palačama. U redu. I to je dio programa. Ali ja sutra, kad se probudim, nemam ništa od svega ovoga. Ali itekako imam sjesti za klavir i ići dalje.'

Njegovu nastupu u jedinom dovršenom Klavirskom koncertu Roberta Schumanna, koji je kasnije primjerice poslužio kao uzor Griegu i Rahmanjinovu, prethodit će uvertira Coriolan Ludwiga van Beethovena. Djelo je nastalo 1804. prema istoimenoj tragediji Heinricha Josepha von Collina. Drugi dio koncerta ispunit će Druga simfonija u D-duru, op. 73 Johannesa Brahmsa, djelo koje je 1877. praizvela Bečka filharmonija pod ravnanjem Hansa Richtera i koje mnogi, zbog pastoralnog i vedrog ozračja, uspoređuju s Beethovenovom Šestom simfonijom.