KAD SE SMIJAH, TAD I BIJAH

Komemoracija glumcu Iliji Zovku

13.11.2009 u 14:28

Bionic
Reading

U Hrvatskome narodnom kazalištu (HNK) u Splitu održana je komemoracija glumcu Iliji Zovku (68), koji je umro 9. studenog, a pokopan je jučer na gradskome groblju Lovrincu

Za tog glumca imotskih korijena intendant splitskoga HNK Milan Štrljić je rekao da je s njim prijateljevao i surađivao 35 godina i da ga je Zovko 'hranio svojim Imotskim'.

Ravnateljica Drame splitskoga HNK Dubravka Lampalov rekla je kako će se Iliju Zovka pamtiti 'po humoru i suptilnosti', a splitski novinar Mladen Vuković podsjetio je da je Zovko bio i radijski glumac, koji je u humorističnoj emisiji Radio Splita 'Kad se smijah, tad i bijah' nastupao 707 puta.

Ilija Zovko, kako je rečeno, veliki je uspjeh postigao 'nezaboravnom interpretacijom monodrame Frane Jurića 'I dajem ti do znanja', koju je izvodio na pozornicama diljem svijeta više od 1500 puta'. Spomenuta je i Zovkina monodrama 'Oprosti Stipe' iz 2002. godine, u kojoj Zovko igrajući Stipu, kako je rečeno, 'afirmirao dramsko lice autsajdera i postavio ga u središte svojega teatarskog svijeta'.