'Sviraj to ponovno, Sam'

Komedija Woody Allena nova premijera osječkog HNK-a

03.02.2023 u 09:37

Bionic
Reading

Komedija Woody Allena 'Sviraj to ponovno, Sam', u režiji Tamare Damjanović i u koprodukciji s Kazalištem Virovitica, nova je premijera osječkog Hrvatskog narodnog kazališta (HNK), a bit će izvedena u petak 3. veljače, izvijestili su u četvrtak u tome kazalištu

Na konferenciji za novinare redateljica Damjanović ocijenila je kako je ovo jedno od najzahvalnijih djela za postavljanje na kazališnu scenu, jer je pitko i čitko te ima lijepo definirane međuljudske odnose.

Nismo robovali istoimenom filmu, ali smo se zbog autorskih prava morali držati teksta, pa se nije mogla raditi adaptacija koja bi se previše odmicala od originalnog predloška, kazala je Damjanović.

Ravnatelj drame osječkog HNK-a Miroslav Čabraja ističe kako je ovo godina koprodukcija, jer je prethodno realizirana koprodukcija predstave "Teror" s Hrvatskim kazalištem iz Pečuha te dodaje da osječki HNK mora biti ruka podrške svim našim regionalnim kazalištima.

  • +14
Konferencija za medije osječkog HNK Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Glavnu ulogu neurotičnog intelektualca i filmskog kritičara Allana Felixa utjelovit će glumac Matija Kačan koji smatra kako je u pitanju zabavan, maštovit i pametno napisan tekst, u kojem nas Woody Allen vodi kroz neurozu svih svojih likova, ali uvijek na lijep i simpatičan način, koji je obojan nekom dozom nostalgije.

Mislim da i ja imam neku svoju vrstu neuroze s kojom se borim, pa je utoliko ta uloga meni bila lakša za odigrati, i mislim da me redateljica Damjanović vjerojatno izabrala jer u meni vidi neki nerv koji mogu donijeti na scenu, koji uvijek mogu smanjiti ili pojačati, rekao je Kačan.

Uz Kačana u predstavit će nastupiti Armin Ćatić, Matea Grabić Ćaćić, Goran Vučko, Sara Lustig i Monika Lanšćak. Scenografiju predstave osmislila je Sheron Pimpi Steiner, kostimografiju Ivana Živković, skladateljica glazbe je Katarina Ranković, a suradnik za scenski pokret Vuk Ognjenović.

Kako je istaknuto premijera predstave dio je obilježavanja Dana crvenih haljina, kojim se u suradnji sa županijskim Upravnim odjelom za zdravstvo i socijalnu skrb, upozorava na opasnost moždanog udara kod žena i potiče ih na prevenciju te brigu o vlastitom zdravlju.