TUŽNA STATISTIKA

Koliko zarađuju pisci?

10.07.2014 u 12:28

Bionic
Reading

Owen Atkinson, šef udruge ALCS, kazao je da istraživanje provedeno na sveučilištu Queen Mary ukazuje na teška i zabrinjavajuća vremena za autorsko djelovanje u Velikoj Britaniji

Profesionalni pisac u prosjeku zaradi 11.000 funti godišnje, sudeći po istraživanju udruge Authors' Licensing and Collection Society (ALCS). Broj autora koji se cijele godine bave pisanjem smanjio se sa 40 posto svih pisaca u 2005. na samo 11,5 posto ove godine. U studiji su sudjelovala 2.454 pisca.

Owen Atkinson, šef udruge ALCS, kazao je da istraživanje provedeno na sveučilištu Queen Mary ukazuje na teška i zabrinjavajuća vremena za autorsko djelovanje.

Prosječna primanja pisaca 2005. iznosila su 12.330 funti godišnje.

'Velik pad u prihodima i brojkama profesionalnih pisaca mogao bi imati ozbiljan utjecaj na ekonomski uspjeh kreativnih industrija u Velikoj Britaniji', objasnio je Atkinson.

'Dobro je da konačno imamo podatke i spoznaju o tome koliko malo dana pisci zarađuju. Ne može svatko biti pisac bestselera i obogatiti se pisanjem, ali svi autori trebali bi imati pravo biti pošteno plaćeni za svoj rad', smatra spisateljica Joanne Harris, proslavljena romanom 'Čokolada', koji je doživio i filmsku adaptaciju.

No ipak postoji nada za pisce u budućnosti, a leži u digitalnom objavljivanju - ono je zauzelo treću poziciju u smislu financijske isplativosti za pisce.

Samoizdavaštvo je također postalo popularna metoda te su joj pribjegli mnogi suvremeni autori. Čak 25 posto pisaca samo izda svoja djela, uz 40 posto povrata investicija. Njih gotovo devedeset posto pozitivno se izjasnilo o tom pothvatu te su rekli da bi ponovno sami izdali knjige.