NA DOMAĆEM PRAGU

Kolektiv PLEH osvaja Ljubljanu

28.08.2014 u 14:06

Bionic
Reading

Izložba 'Na domaćem pragu: PLEH Reference u Ljubljani' hrvatskog neformalnog umjetničkog kolektiva PLEH, koja će se održati od 28. kolovoza do 26. rujna u Međunarodnom grafičkom likovnom centru u Ljubljani, tematski je usko povezana sa slovenskim kulturnim prostorom, a kroz umjetničke akcije razotkriva ključne specifikume u uspostavi priče o slovenskom svijetu umjetnosti

Taj će umjetnički kolektiv, u kojemu djeluju Kata Mijatović, Zoran Pavelić, Marijan Molnar i Vlatko Vincek, na otvorenju izvesti pojedinačne akcije i performanse pod nazivom "PLEH odgovornost", kojima će, kao i samom izložbom sa serijom radova "Pleh Reference" predstaviti svoj umjetnički rad, utemeljen na preciznom promatranju okoline, socijalnog konteksta i specifičnosti mjesta u koja su pozvani.

"Umjetnička praksa članova grupe je raznolika, a ipak svima je zajedničko bavljenje konceptima, a manje objektima. Neki od njih formirali su se u vremenu, kada se umjetnost probila iz uskog likovnog polja i ključno su pridonijeli uspostavi hrvatske konceptualne umjetnosti u sedamdesetima, poput Marijana Molnara, a svi su danas aktivni i prodorni članovi suvremene umjetničke scene u Hrvatskoj, primjerice Kata Mijatović je predstavljala Hrvatsku na 55. Venecijanskom bijenalu", ustvrdila je u najavi izložbe kustosica Saša Nabergoj.

Uz minimalističke intervencije u galerijskom prostoru, ali i u javnom prostoru grada, oni uspostavljaju veze, reference i odnos prema kulturnom miljeu i mjestu u kojem se trenutno nalaze. Kolektiv djeluje od 2007. i do sada je u svojim performansima tematizirao umjetničke koncepte, osobe i kulturne pojave koje čine važan dio suvremene umjetnosti u određenom mjestu, 2008. u Koprivnici, 2009. u Subotici, 2010. u Sarajevu i 2011. u Ljubljani.


Izložba će dati zaokružen uvid u postupke i taktike koje su prilikom svojih referentnih i uglavnom nenajavljenih intervencija razvili članovi grupe, među ostalim, prije tri godine u Ljubljani na različitim javnim mjestima (Tromostovlje, Muzej suvremene umjetnosti na Metelkovoj, željeznički kolodvor, Moderna galerija, a dokumentima tih akcija dodan je i izbor novijih radova iz iste serije.