komemoracija

Kolege i prijatelji oprostili se od maestra Vladimira Kranjčevića

  • Autor: M.J.
  • Zadnja izmjena 12.02.2020 19:38
  • Objavljeno 12.02.2020 u 18:59
tportal

Izvor: Cropix / Autor: Bruno Konjevic / CROPIX

U HNK Zagreb održana je komemoracija za maestra Vladimira Kranjčevića, proslavljenog dirigenta i glazbenog pedagoga, koji je preminuo u nedjelju u 84. godini života.

Kranjčević se glazbom počeo baviti još kao dijete, u Križevcima gdje ga je zbog rata majka sklonila iz rodnog Zagreba. U tom je gradu počeo svirati klavir, kasnije je dirigirao i crkvenim zborovima, no muzičku školu završio je u Zagrebu.

Glasovir je diplomirao na Muzičkoj akademiji u Zagrebu 1961. godine, a dirigiranje je magistrirao 1980. na Fakultetu muzičke umjetnosti u Beogradu. Pijanističku karijeru prekinuo je zbog loma šake, te se, uz kontinuirano aktivno djelovanje na raznim područjima glazbene scene, posvetio dirigiranju i pedagoškom radu.

Od 1960. je bio profesor u zagrebačkim osnovnim školama i gimnazijama na Rooselveltovom trgu, a sedamdesetih godina je bio direktor na Muzičkoj školi Vatroslav Lisinski, kada je ona bila izuzetno uspješna i nizala gostovanja po cijeloj državi.

Na Muzičkoj akademiji u Zagrebu je predavao dirigiranje od 1978., redoviti profesor je od 1995., a profesor emeritus od 2014.

  • +4
  • +1

Komemoracija za Vladimira Kranjčevića

Izvor: Cropix / Autor: Bruno Konjevic / CROPIX

Bio je jedan od utemeljitelja glazbenoga festivala Varaždinske barokne večeri, a ravnatelj Opere Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu je bio od 1994. do 2002. godine.

Kranjčević je bio posebno uspješan kao zborski dirigent - dirigirao je mnogim zborovima i orkestrima, među kojima se ističe Akademski zbor 'Ivan Goran Kovačić'. Tijekom gugogodišnje karijere osvojio je i niz nagrada i priznanja.

U HNK su se od maestra Kranjčevića oprostili kolege, prijatelji i obitelj, a prisutna je bila i ministraica kulture Nina Obuljen Koržinek.

'Maestrao Kranjčević bio je prisutan na svakoj našoj premijeri, veselio se svakom našem uspjehu i bio je dio ovog kazališta od prvog do zadnjeg dana' kazala je intendantica HNK Zagreb Dubravka Vrgoč.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!