REMEK-DJELO NA PRODAJU

Kod koga će završiti čuveni 'Portret Ivana Meštrovića'?

30.04.2013 u 08:44

Bionic
Reading

Djelo velikana domaćeg slikarstva Vladimira Becića odneseno je - zajedno s još pet crteža - iz zagrebačkog Ateliera Meštrović. Hoće li se naći u domu kakvog tajkuna ili vratiti u izložbeni prostor?

Ta djela, zaštićeno kulturno dobro, nisu odnesena na kakvu izložbu, no ipak je riječ o legalnom činu. U vlasništvu su unuka velikoga kipara, Stjepana Meštrovića, i uskoro će biti ponuđena na prodaju.

Nije poznata adresa na koju je premješten jedan od najljepših portreta Vladimira Becića, onaj za koji mu je pozirao Ivan Meštrović. Zajedno s pet Meštrovićevih crteža iznesen je iz stalnoga postava zagrebačkog atelijera.

Kako je za HTV rekao Andro Krstulović Opara, ravnatelj Fundacije Meštrović, Stjepan Meštrović posegnuo je za svojim legitimnim pravom i nakon dugotrajne procedure povukao djela u svom vlasništvu.

Riječ je o djelima koja su zaštićeno kulturno dobro. U takvim je slučajevima vlasnik, prema Zakonu o očuvanju kulturnih dobara, obvezan djelo ponuditi državi na prvokup. Propisani je rok 60 dana, nakon toga djelo je na slobodnom tržištu.

U pismu namjere Meštrović je naveo kako namjerava da u dogledno vrijeme djela budu otkupljena i vraćena u muzej Ivana Meštrovića, rekla je Jasna Mrakovčić Grubić, galeristica i zastupnica Stjepana Meštrovića. 'Ako se to ne dogodi u 60 dana, čekat ćemo dulje', dodala je.

Krstulović Opara se nada kako će se Ministarstvo kulture i država pobrinuti da ta djela budu otkupljena i vraćena Fondaciji.

Od osam djela iznesenih 2007, pet je uspjela otkupiti država, ostala su prodana u slobodnoj prodaji. Kako bi spriječilo da vlasnik svakih nekoliko godina iznosi, makar i svoje vlasništvo, iz muzejskog postava, ravnatelj Fundacije tražio je da se dogovori dulji rok.

'Naravno da tržište postaje gladno takvih remek-djela i da interes javnosti donosi velike koristi, ali i obaveze', rekao je.

A jedna od obveza je i zabrana iznošenja zaštićenog dobra iz zemlje. Ali završe li ti radovi i u zbirci kakvoga domaćeg tajkuna, također teško da ćemo ih ikada više vidjeti.

Stjepan Meštrović svoju je cijenu dao. Jedna je procjena obavljena, čeka se druga.

Usporedbe radi - ovaj Becićev portret Ivana Meštrovića vrijedi, procijenjeno, kao pola jednoga novog Vladina vozila, javlja HTV.