najbolje esejističko djelo

Književnu nagradu Višnja Machiedo dobila Ljiljana Filipović

27.03.2018 u 17:07

Bionic
Reading

Ovogodišnju književnu nagradu 'Višnja Machiedo' Hrvatskoga P.E.N. centra za najbolje književno-esejističko djelo, dobila je Ljiljana Filipović za zbirku eseja 'Klub krivaca', a nagrada joj je uručena u utorak u prostoru Hrvatskoga društva pisaca (HDP) u Zagrebu

Nagradu je dobitnici uručio Mladen Machiedo, a u ime prosudbenoga povjerenstva Nadežda Čačinović je pročitala obrazloženje. Čačinović je istaknula kako je na natječaj pristiglo 16 knjiga, od čega su četiri ušle u završno natjecanje.

Prosudbeno povjerenstvo bodovanjem je odabralo knjigu Ljiljane Filipović 'Klub krivaca' za najbolju esejističku knjigu 2017. godine u Hrvatskoj. Knjiga je pisana duhovito i s puno ironije, rekla je Čačinović. Naglasila je i da autorica u znatnoj mjeri analizira Shakespeareovo djelo. Autorica Filipović rekla je da je svojom knjigom pisala o onomu što smo zanemarili, a do čega nam je stalo. Nagrada 'Višnja Machiedo' dodjeljuje se za najbolje književno-esejističko djelo napisano na hrvatskom jeziku u produkciji nakladnika registriranih u Hrvatskoj. Nagradu su 2013. godine utemeljili Mladen Machiedo, Sibila Petlevski, Nadežda Čačinovič i Hrvatski centar P.E.N. kao nagradu za najbolje književno-esejističko djelo napisano na hrvatskom jeziku u produkciji hrvatskih nakladnika i objavljeno u godini koja je prethodila.

Nagrada je ime dobila po prevoditeljici, esejistici, antologičarki i kritičarki Višnji Machiedo (1940.-2013.) koja je svojim prevoditeljskim i esejističkim radovima obogatila hrvatski jezik i književnost. Proglašenje se tradicionalno održava na dan rođenja Višnje Machiedo, 27. ožujka. Nagrađeni autor dobiva novčani iznos u visini deset tisuća kuna. Iako je formalni donator nagrade Mladen Machiedo, rečeno je, neformalni je sama Višnja, jer se koriste novčana sredstva koja su ostala iza njene smrti.

Nagrađena književnica Ljiljana Filipović je rođena u Zagrebu 1951. Objavljuje radove koji se tematski bave objašnjenjem kulturoloških fenomena interakcijom filozofije i psihoanalize te je taj interes vodi i prijevodima djela s tog područja. Urednica je na Trećem programu Hrvatskog radija te izvanredna profesorica na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu gdje predaje izborne kolegije Psihoanaliza dramskog teksta. Kulturno je i javno angažirana u radu raznih nevladinih organizacija i časopisa. Osim knjiga esejistike, objavila je i nekoliko romana, među kojima i roman 'Nestali ljudi'.