BIZARNA PRAKSA

Knjige s koricama od ljudske kože!

01.08.2013 u 12:30

Bionic
Reading

Od 17. do 19. stoljeća u Europi i Americi je bila raširena bizarna praksa uvezivanja knjiga, naročito medicinske tematike, u ljudsku kožu! Tako se, naime, željela odati počast preminulom, a jedan od najpoznatijih po toj praksi je bio ugledni američki liječnik Joseph Leidy

'An Elementary Treatise on Human Anatomy' jedan je od poznatijih udžbenika anatomije iz 19. stoljeća, čiji je autor poznati liječnik tog vremena Joseph Leidy, koji je predavao na medicinskom fakultetu u Philadelphiji. A jedno od posebnih izdanja ove knjige je uvezano u ljudsku kožu, i to 'vojnika koji je poginuo u Južnoj pobuni', odnosno Američkom građanskom ratu, kako se može pročitati na prvim stranicama knjige.

Naime, u Europi i Americi je od 17. do 19. stoljeća postojala praksa uvezivanja knjiga u ljudsku kožu, tzv. antropodermička bibliopegija. Leševima bi se oderalo kožu, koja se obrađivala kao svaka druga, često bi se zatamnila, a većinom se tako odavala počast preminulom pacijentu ili kolegi liječniku, pa su stoga baš mnoge medicinske knjige završile s uvezom od ljudske kože!

Tako se par knjiga uvezanih u ljudsku kožu može pronaći na uglednim američkim fakultetima poput Harvarda, Yalea i Browna. Dosta se takvih izdanja može vidjeti i u muzeju Mutter, posvećenom bizarnostima iz medicinske povijesti, kojih doista ne manjka.