SVASTIKA PRODAJE

Knjige o Trećem Reichu na listama bestselera

21.03.2011 u 08:00

Bionic
Reading

Knjige o Trećem Reichu godinama ne silaze s lista svjetskih bestselera. Kolumist BBC-ja Clive Anderson pokušao je otkriti zašto interes za nacističko carstvo vremenom ne jenjava

Je li zanimanje za naciste stvar interesa za povijest ili tek bizarnog fetiša, zapitao se Clive Anderson.

Preminuli pisac Alan Coren još 1975. objavio je zbirku šaljivih priča pod nazivom 'Golf za mačke'. Na naslovnicu djela stavio je sliku svastike, zaključivši da su najpopularniji naslovi oni povezani s mačkama, golfom i nacistima. Coren je djelo objavio prije 36 godina, no zanimanje za nacističke teme danas je čak i veće, piše BBC.

Britanski izdavači samo tijekom 2010. objavili su 850 djela na temu Trećeg Reicha, a na naslovnicama su i dalje svastike.

Čitatelji s jednakim interesom potražuju fikciju, povijesne knjige, studije, kao i znanstvenu fantastiku, a posebno su popularna djela na temu nacista i okultizma ili NLO-a, oružja i nacističkih liječnika i nacističke propagande.

Hitlerov 'Mein Kampf' godinama je bio na ljestvici svjetskih bestselera internetskih knjižara.
Zanimljivo je da drugi totalitaristički vođe poput Staljina, Pola Pota i Mao Ce Tunga nikada nisu uspjeli privući sličnu pažnju.

Potaknuti interesom čitatelja proveli su anketu među nekolicinom ispitanika iz raznih dijelova Europe. Svaki od njih odgovorio je potvrdno na pitanje je li čitao slična djela. Potvrdan je bio odgovor i na pitanje o posjedovanju knjiga na temu nacizma. Kao osnovne razloge zbog kojih ih privlače takva djela ispitanici su najčešće navodili pokušaj razumijevanja jednog tako mračnog vremena, rasvjetljavanje tabua koji se održao do danas ili interes za povijest.

Bez obzira na to je li ta pojava zdrava za psihu čitateljske publike ili nije, svakako je zdrava za financijsko stanje britanskih izdavača. Top 100 najtraženijih knjiga o nacizmu izdavačima je donijelo dobit od preko 12 milijuna funti.