14. listopad

KNAP otvara sezonu, raspisao i natječaj za novi dramski tekst

10.10.2023 u 10:45

Bionic
Reading

Kazalište KNAP raspisalo je natječaj za novi dramski tekst koji će se postaviti u siječnju iduće godine, a sezonu će otvoriti u subotu, 14. listopada izvedbom predstave 'Kod kuće je najgore', priopćeno je u ponedjeljak iz KNAP-a

Kako se ističe u priopćenju, nova sezona KNAP-a počinje uz novog voditelja Igora Weidlicha, dramskog pisca, novinara i predavača koji je dužnost preuzeo u rujnu.

"Velika mi je čast, ali i velika odgovornost preuzeti vođenje Kazališta KNAP u sklopu Centra. Ovdje su nastajale kultne predstave koje su obilježile hrvatski teatar, a s druge strane su ovdje iz redova amatera u profesionalce stasali brojni naši poznati glumci i glumice, redatelji, dramaturzi, pisci", rekao je Weidlich, navodi se u priopćenju.

Weidlich je s ravnateljicom Centra kulture na Peščenici, unutar kojega kazalište djeluje, Anjom Planinčić raspisao natječaj za novi dramski tekst koji će se postaviti u KNAP-u s planiranom premijerom u siječnju iduće godine. Cilj je natječaja privući suvremene autore, pogotovo mlađe generacije, i davati priliku svima koji imaju kvalitetne ideje te stoga planiraju svake godine raspisati natječaj za novi tekst.

Novi voditelj KNAP-a za ovu sezonu najavljuje veći broj gostovanja i igranja na festivalima te nastavak suradnje s nezavisnom kazališnom scenom.

Ove će sezone na repertoaru kazališta biti produkcije KNAP-a "Muškarci više vole plavuše", s kojom će se kazalište uskoro predstaviti na Bobijevim danima, "PLAY HARMS ili sasvim obične besmislice" te "Kako ubiti suprugu ili supruga bez suvišnih zašto", kao i suradnje s produkcijama u sklopu platforme KNAP+ koja će ponovno prikazati predstavu "Otvoreni brak" Gala teatra.

Igor Weidlich autor je ili koautor djela kao što su "Puni pansion", "Direkt u glavu", "Mi o Vuku", "Kad udari južina", "Who The Fu*k is Biba?" i druge. Radio je na glazbeno-scenskim djelima u Hrvatskoj i Srbiji kao dramaturg i prevoditelj, kao što su mjuzikl "Pacijenti" u Lisinskom, mjuzikl "Poljubi me, Kato" u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, opereta "Vesela udovica" i "Pariški život" u beogradskom Madlenianumu. Predaje novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti i na Sveučilištu VERN'. Glavni je urednik studentskog medija "Global".