vizualne poslastice

Kino Tuškanac najavljuje cjelovitu retrospektivu Wesa Andersona

10.01.2022 u 10:10

Bionic
Reading

Zagrebačko kino Tuškanac od 12. do 17. siječnja donosi retrospektivu Wesa Andersona, sa svih deset dugometražnih filmova tog američkog redatelja i scenarista prepoznatljivog autorskog rukopisa

Wes Anderson (Houston, 1969.) je osobenjak koji se u Hollywoodu uspio izboriti za slobodu kreiranja začudnih priča o predivnim čudacima koji su svoju marginalnost i posebnost skladno uklopili u podjednako izglobljene mikro-zajednice, ističe se u najavi.

'Njegove priče prožima empatičan humor i natopljene su neobičnom sjetom uz zanimljivo tretiranje egzistencijalnih motiva, a osim slikovitih likova, Andersonove filmove odlikuje i kolorističko bogatstvo, simetrične kompozicije, naglašena pomaknuta atmosferičnost te brzi i pomaknuti dijalozi s duhovitim igrama riječi', dodaje se.

Retrospektiva se otvara u srijedu filmom 'Hotel Grand Budapest' (2014), pustolovnom krimi-komedijom nagrađenom Srebrnim medvjedom u Berlinu, redateljeva posveta davno prohujalim vremenima i srednjoj Europi kakva je nekad bila. 

Izvor: Društvene mreže

Dan kasnije prikazuje se humorna drama 'Obitelj čudaka' (2001), za koju je scenarij Anderson napisao s glumcem Owenom Wilsonom, a za ulogu u kojoj je Gene Hackman osvojio Zlatni globus.

Film je u vrijeme premijere nerijetko proglašavan 'filmom godine', a Anderson tituliran kao najzanimljiviji američki komediograf još od Prestona Sturgesa, podsjećaju iz 'Tuškanca'.

Na programu u četvrtak je i crnohumorna romantična drama 'Tajkun iz Rushmorea' (1998), nadahnuta remek-djelom 'Diplomac' Mikea Nicholsa. Anderson je lik protagonista, kao i zbivanja u školi, temeljio na sebi i vlastitom iskustvu te snimao na autentičnim lokacijama u svojoj nekadašnjoj školi.

Za petak je najavljena projekcija 'Kraljevstva izlazećeg mjeseca' (2012), satirično intonirane humorne romantične drame nagrađene u Cannesu, s glumcima Edwardom Nortonom, Bruceom Willisom, Frances McDormand i Tildom Swinton.

'Kao i autorovi drugi filmovi, i ovaj predstavlja zabavnu zbirku zanimljivih bizarnosti, simpatičnih ekscentričnosti i iskričavog humora, a pritom je sve omotano u efektan te scenografski, kostimografski i ikonografski pedantan retro-dizajn obojan pastelnim koloritom', napominje se u najavi.

Slijedi pustolovna komedija 'Fantastični gospodin Lisac' (2009) realizirana stop-animacijom i adaptirana prema istoimenom romanu za djecu Roalda Dahla koja se opisuje kao maštovita, dinamična, bizarna i vrlo zabavna priča o šarmantnom kradljivcu pilića i njegovoj obitelji.

Izvor: Društvene mreže / Autor: n.n.

U subotu je na rasporedu humorna pustolovna drama 'Panika pod morem' (2004), ironična i sjetna posveta glasovitom francuskom podmorskom istraživaču i autoru dokumentarnih filmova Jacquesu-Yvesu Cousteauu.

Uz stalne redateljeve glumce poput Billa Murrayja i Owena Wilsona te česte kakvi su Jeff Goldblum, Anjelica Huston i Willem Dafoe, u efektnoj sporednoj ulozi nastupa i Cate Blanchett.

Retrospektiva se nastavlja humornom pustolovnom dramom, nagrađenom Malim Zlatnim lavom u Veneciji

Dan kasnije prikazat će se humorna pustolovna drama 'Darjeeling d.o.o.' (2007), nagrađena Malim Zlatnim lavom u Veneciji, još jedno prepoznatljivo ostvarenje autora 'koji je do savršenstva doveo dramsku formu u kojoj je praktički nemoguće procijeniti kad je riječ o humornom pristupu i neobveznoj komediji, a kad o serioznijem prosedeu i ozbiljnoj drami'.

Izvor: Društvene mreže

Nedjelja donosi i najnoviji autorov film, humornu romantičnu dramu 'Francuska depeša' (2021), snimljen u prepoznatljivom Andersonovom stilu, na temu novinara i novinarstva, posveta listu New Yorker i njegovim autorima i urednicima.

Izvor: Društvene mreže
Citroën u filmu Wesa Andersona 'The French Dispatch' Izvor: Promo fotografije / Autor: Citroën

Crnohumorno intonirana futuristička pustolovna drama 'Otok pasa' (2018) realizirana stop motion animacijom, Andersonu je donijela Srebrnog medvjeda na Berlinaleu. Film, na programu u ponedjeljak, nudi naglašeno politiziranu i angažiranu distopijsku viziju ljudske zajednice u mogućoj nedalekoj budućnosti, odnosno kritiku totalitarizma.

Glasove životinjskim i ljudskim likovima dao je niz zvučnih glumačkih imena, od Scarlett Johansson i Bryana Cranstona do Jeffa Goldbluma i Harveyja Keitela.

O filmu je pisala i naša TV i filmska kritičarka Zrinka Pavlić.

Restrospektivu autora zatvara njegov dugometražni prvijenac

Retrospektivu zatvara isti dan autorov dugometražni prvijenac 'Bottle Rocket' (1996), humorna krimi-drama temeljena na njegovom ranijem istoimenom kratkom filmu.

Izvor: Društvene mreže

'Iako je u vrijeme premijere film doživio komercijalni neuspjeh, s vremenom je stekao kultni status, a možda najzvučnije ime među njegovim zagovornicima je ono Martina Scorseseja, koji ga je naveo i kao jedan od najdražih filmova iz devedesetih', podsjeća se u najavi.