'RATNIČKI PLES' U ZKM-U

Kineske borilačke vještine predstavljene kroz suvremeni ples

02.09.2019 u 13:08

Bionic
Reading

Zagrebačko kazalište mladih i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske predstavljaju gostovanje kineske predstave 'Ratnički ples' 10 i 11. rujna u ZKM-u, u sklopu Hrvatsko-kineske godine kulture i turizma

'Kineska riječ za 'ples' i 'borilačku vještinu' jednako se izgovara. Iako se ta dva umijeća razlikuju u načinu izražavanja, u duhu se spajaju: oba slijede niz pravila da sjedine naše tjelesno i duhovno biće', stoji u najavi predstave koja kineske borilačke vještine pokazuje putem suvremenog plesa.

  • +2
Ratnički ples Izvor: Licencirane fotografije / Autor: ZKM

Jedan je od pionira suvremenog plesa u Kini Zhao Liang plesač je i redatelj koji istražuje odnose neba, zemlje i ljudskog roda te motive iz tradicionalne kulture uobličuje u umjetnički koncept oživljavajući ih na pozornici.

'Rušeći ograde među različitim stilovima, kombinira ples, vizualne umjetnosti i kazalište. Vješto spajajući zapadnjački suvremeni ples, istočnjačku filozofiju i estetiku te psihologiju, njegovi radovi nadilaze ono što se uobičajeno smatra suvremenim plesom. Riječi im nisu potrebne. Komuniciraju izravno s dušom gledatelja.Jedinstveni stil i kreativni jezik Zhaoa Lianga plod su brojnih godina putovanja svijetom. Izvan Kine nazivaju ga 'pastirom s Istoka' i prvi je kineski plesač koji je nagrađen Rimskom nagradom za suvremeni ples. U Kini ga hvale kao duhovnog plesača osebujna istočnjačkog stila i autentična koreografskog talenta', stoji u najavi.

Njegova skupina Zhao Liang ART osnovana je 2012. i iza sebe ima sedam plesnih djela.