SA(N)JAM KNJIGE

Kiklop za životno djelo Aleksandru Flakeru

09.11.2009 u 15:04

Bionic
Reading

Prvi dobitnik nagrade Kiklop za životno djelo je književni teoretičar, esejist i prevoditelj, profesor Aleksandar Flaker iz Zagreba

Obrazlažući nagradu na konferenciji za novinare, članica Upravnog odbora knjižne nagrade Kiklop Olivera Pleić rekla je kako je prof. Flaker dobiva zbog iznimnog doprinosa hrvatskoj rusistici, teoriji i povijesti književnosti te književnoj komparatistici i kroatistici.

Na konferenciji je među ostalim rečeno da je u prvom krugu glasovanja za ovogodišnju književnu nagradu Kiklop, koji je trajao od 26. listopada od 5. studenoga, od 204 kandidata izabrano 40 kandidata koji su ušli u drugi krug glasovanja koji će se održati od sutra do 25. studenoga.

Inače, Kiklop se ove godine dodjeljuje u 14 kategorija, za razliku od 13 kategorija, koliko ih je bilo lani. Naime, neke su kategorije ukinute, a uvedeno je pet novih. Tako su utemeljene nagrade za životno djelo, za leksikografsko djelo godine i znanstvenu knjigu godine, a kategorija dječja knjiga godine podijeljena je na dvije nove kategorije - slikovnica godine i knjiga godine za djecu i mladež.

Ukinute su kategorije Hit godine, Znanstveno-popularna knjiga godine te Oblikovanje knjige godine.

Objava dobitnika i svečana dodjela nagrada održati će se 11. prosinca u sklopu pulskoga Sajma knjige, koji se ove godine održava od 4. do 13. prosinca u Domu hrvatskih branitelja.

'Nema sumnje kako će to biti posljednja dodjela 'Kiklopa' u sklopu Sajma knjige u Istri jer je naprosto nemoguće realizirati istodobno tri tako velika projekta kao što su Sajam knjige, Monte librić i Kiklop', rekla je direktorica Sajma knjige u Istri Magdalena Vodopija, dodajući kako će se nakon ovogodišnje dodjele idući Kiklop dodijeliti početkom 2011. godine.