GODIŠNJA PRIZNANJA

Keramičarka Dora Pezić Mijatović dobitnica ULUPUH-ove Nagrade za životno djelo

20.12.2019 u 09:35

Bionic
Reading

Keramičarka Dora Pezić Mijatović, autorica koja je u svom više od pet desetljeća dugom stvaralaštvu uvijek bila otvorena za eksperiment, ali i ostala prepoznatljiva, dobitnica je ovogodišnje Nagrade za životno djelo Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti (ULUPUH).

U povodu 69. godišnjice osnutka ULUPUH-a, Nagrada joj je u četvrtak uručena na svečanosti u zagrebačkoj Staroj gradskoj vijećnici, gdje je ta udruga dodijelila i nagrade za najbolji izložbeni i izdavački projekt, te za najboljeg mladog umjetnika u ovoj godini.

Dora Pezić Mijatović (Zagreb, 1958.) od svoje je prve izložbe u Društvu arhitekata Hrvatske 1966. sudjelovala na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Djelo kojim se prvi put predstavila, 'Crno u crnom', omogućilo joj je pristup u ULUPUH u kojem je od 1967. godine. Prije 10 godina u Muzeju za umjetnost i obrt je imala retrospektivnu izložbu, u povodu 50 godina stvaralaštva.

Suosnivačica je grupe Arte terra, kolonije umjetničke keramike Hinko Juhn u Našicama te KERAMEIKON-a, Hrvatskog keramičarskog društva. Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja, te je uvrštena u Enciklopediju hrvatske umjetnosti.

Primivši nagradu laureatkinja je zahvalila u ime nagrađenih, ustvrdivši kako je velika stvar dobiti priznanje kolega na temelju svog rada. 'Moje dugotrajno članstvo u ULUPUH-u davalo mi je energiju i poticaj u umjetničkom radu i djelovanju u Keramičkoj sekciji', dodala je.

Najbolja izložba multimedijalni 'Magični botanički vrt'

Nagrada za najbolji izložbeni projekt dodjeljuje se multimedijskoj izložbi keramike projektu 'Magični botanički vrt', treće izdanje kustostkog projekta Keramički laboratorij, autorice koncepcije, kustosice i selektorice Višnje Slavice Gabout.

Riječ je o problemsko–istraživačkoj i vizualno-edukativnoj platformi koja se bavi suvremenom keramikom, koje se ove godine 'okrenulo svijetu priča i fantazije, magičnoga i bizarnoga, nestvarnoga i čudesnoga, svijetu neopipljive stvarnosti.'

Izložba se održala u zagrebačkoj Galeriji ULUPUH i u KERAMEIKON-ovoj Galeriji K10 u Varaždinu, a iduće godine će gostovati u Rijeci i Sloveniji.

Nagrada za najbolji izdavački projekt dodjeljuje se zbirci kritika, osvrta i eseja Branke Hlevnjak nastalima od 1978. do 2018. 'Umjetnost naša svagdanja ili dizajn-art', čiji je nakladnik ULUPUH.

Taj 'važan doprinos primijenjenoj umjetnosti i dizajna u Hrvatskoj' obuhvaća stotinjak tekstova objavljivanih na radiju, u novinama i časopisima, s rasponom tema od ilustracije, karikature, vrtne arhitekture, grafičkog dizajna, aranžerstva, do primijenjenog kiparstva, preko nakita do fotografije.

'Knjiga nije samo autorsko viđenje, predstavljanje te kritički stav Branke Hlevnjak o specifičnim izraznim područjima, odnosno pojedinim umjetnicima u proteklih 40 godina, nego i svojevrsna kronika događanja primijenjenih umjetnosti i dizajna u Hrvatskoj unutar tog razdoblja', istaknuto je.

Nagrada za najboljeg mladog umjetnika dodjeljuje se Dunji Naerlović (1987.), autorici umjetničkog nakita koja je magistrirala arhitekturu i urbanizam na zagrebačkom Arhitektonskom fakultetu, a od 2006. se intenzivno bavi izradom suvremenog umjetničkog nakita.

Završila je tečajeve oblikovanja i izrade suvremenog nakita u Otvorenom atelieru Lumezi, kod Lazera Rok Lumezija i u CEKAO ZAGREB, kod Davora Šuka. Stvara pod imenom Lecoing Design te sudjeluje u nizu skupnih inozemnih i domaćih izložbi suvremenog nakita kao autorica nakita, ali i autorica postava.

ULUPUH-ovo priznanje za poseban doprinos ugledu Udruge dobio je modni dizajner Davorin Klarić, predsjednik ULUPUH-ove Sekcije za oblikovanje odijevanja, zbog iznimnog rada na prenamijeni prostora u Ilici koji je omogućio nastavak djelovanja Galerije ULUPUH na novoj adresi, u suvremeno uređenom prostoru.

Počasnim članom proglašen je Giuseppe Olmeti, tajnik i koordinator talijanske udruge gradova keramike AiCC, zbog svog iznimnog angažmana u organizaciji izložbe ULUPUH-ove Sekcije za keramiku, porculan i staklo na manifestaciji Portoni aperti u gradu Nove/Italija, kojoj je Hrvatska bila zemlja partner 2018. godine, te zbog njegova truda da se Hrvatska uključi i umreži s europskim gradovima keramike.

Izlagački prostori zagrebačkih umjetnika u Tkalčićevoj postaju ugostiteljski objekti

ULUPUH je u 2019. realizirao 20 programa, dva izdavačka projekta, a 17 ostvarenih izložbi pokrile su, kaže njegova predsjednica Ivana Bakal, veliki raspon primijenjene umjetnosti i dizajna te sve generacije umjetnika, od najmlađih studenata do potvrđenih doajena struke.

Podsjetila je i da su u kolovozu primijenjeni i naivni umjetnici Grada Zagreba ostali bez svojih izlagačkih prostora u Tkalčićevoj ulici. Naime, ULUPUH i Galerija Mirko Virius, morali su iseliti, jer će se taj prostor prenamijeniti u ugostiteljski objekt. ULUPUH je taj prostor dobio od Grada osamdesetih godina, a od početka devedesetih ostvario je ondje 356 izložbi.

ULUPUH je prije već ostao bez Galerije Karas, no našlo se rješenje za Galeriju ULUPUH, u Ilici 13. 'Preboljeli smo gubitke i idemo afirmativno dalje. Živimo u kapitalizmu i jasno je da dolazi do promjena u vlasništvu, naravno da nismo sretni s time što se događa, ali jesmo jer smo našli rješenje, nadam se da će tako biti i s Galerijom Virius', dodala je Bakal.

Čestitavši dobitnicima Drago Prgomet, predsjednik zagrebačke Gradske skupštine koja je pokrovitelj dodjele, ustvrdio je kako problem s prostorom nije umanjio entuzijazam članova udruge, jer je najvažnije da ona okuplja umjetnike koji formiraju naše društvo.