14. listopada

Kazalište KNAP otvara sezonu uz novog voditelja i natječaj za novi dramski tekst

06.10.2023 u 21:50

Bionic
Reading

Uz večer komedije i smijeha koje već godinama donosi publici omiljena predstava 'Kod kuće je najgore', otvorit će se u subotu, 14. listopada u 20 sati, nova sezona u Kazalištu KNAP. Nakon izvedbe planirano je druženje, a svoj dolazak već su potvrdila i brojna poznata lica: Jagoda Kumrić, Konstantin Haag, Katarina Baban, Petra Kurtela, Manuela Svorcan, Matko Knešaurek, Buga Marija Šimić, Nevena Vukes, Marija Milin, Matija Prskalo…

Uz večer komedije i smijeha koje već godinama donosi publici omiljena predstava 'Kod kuće je najgore', otvorit će se u subotu, 14. listopada u 20 sati, nova sezona u Kazalištu KNAP. Nakon izvedbe planirano je druženje, a svoj dolazak već su potvrdila i brojna poznata lica: Jagoda Kumrić, Konstantin Haag, Katarina Baban, Petra Kurtela, Manuela Svorcan, Matko Knešaurek, Buga Marija Šimić, Nevena Vukes, Marija Milin, Matija Prskalo, stoji u priopćenju.

Ovim putem pozivamo Vas da medijski popratite otvaranje sezone.

Novu sezonu kultno zagrebačko kazalište, koje djeluje u sklopu Centra kulture na Peščenici, počinje uz novog voditelja. Naime, profesionalnu kazališnu scenu KNAP-a, ali i brigu za bogatu amatersku scenu, od rujna je preuzeo Igor Weidlich, dramski pisac, novinar i predavač.

'Velika mi je čast, ali i velika odgovornost preuzeti vođenje Kazališta KNAP u sklopu Centra. Ovdje su nastajale kultne predstave koje su obilježile hrvatski teatar, a s druge strane su ovdje iz redova amatera u profesionalce stasali brojni naši poznati glumci i glumice, redatelji, dramaturzi, pisci… Tako da su očekivanja velika, ali čim sam kročio u KNAP osjetio sam isti onaj entuzijazam koji je i mene odveo u svijet kazališta', ističe Weidlich.

Kao prvi potez, odmah je u dogovoru s ravnateljicom Centra Anjom Planinčić raspisan natječaj za novi dramski tekst koji će se postaviti u KNAP-u s planiranom premijerom u siječnju iduće godine. Cilj je privući suvremene autore, pogotovo mlađe generacije, i davati priliku svima koji imaju kvalitetne ideje. Stoga je plan svake godine raspisivati natječaj za novi tekst, a teme će pratiti i fokuse koje komunicira Europska unija, samo na lokalnoj razini. Spoj globalnog i onog što je u zajednici, u našem susjedstvu, pridonijet će relevantnosti kazališta koje tako njeguje svoju vjernu publiku, ali i stvara novu, onu koja kazalište tek otkriva u ovim izazovnim vremenima koja su mlade gurnula u virtualni svijet, daleko od kontakta s pozornicom.

Naravno, na repertoaru će publika ove sezone imati prilike pogledati trenutačne produkcije KNAP-a: „Muškarci više vole plavuše', 'PLAY HARMS ili sasvim obične besmislice' te 'Kako ubiti suprugu ili supruga bez suvišnih zašto', a tu su i brojne suradnje s produkcijama u sklopu platforme KNAP+, koje će vrlo brzo donijeti i neke nove naslove, ali i neke koje je publika već imala priliku vidjeti te je spremna ponovo ih nagraditi pljeskom, poput predstave 'Otvoreni brak' Gala teatra.

Upravo suradnja s nezavisnom kazališnom scenom i otvorenost za nove projekte ostaju jedna od temeljnih misli vodilja KNAP-a, imajući u vidu pružanje mogućnosti umjetnicima bez 'svoje' scene da predstave svoj rad zajednici. S druge strane, KNAP politikom prilagođenih cijena ulaznica dodatno otvara vrata najširem spektru gledatelja, od učenika i studenata pa do umirovljenika.

Novi voditelj kazališta najavljuje i ambiciju za većim brojem gostovanja, ali i igranja na festivalima. Tako će se predstava 'Muškarci više vole plavuše' uskoro predstaviti i na tradicionalnim Bobijevim danima.

A otvaranje nove sezone, uz dramatizirane zgode i nezgode napisane vrsnim perom popularnog Kishona, KNAP će proslaviti i druženjem nakon predstave. Prvu predstavu u sezoni građanima smo omogućili po posebnoj promotivnoj cijeni ulaznice od šest eura.

Pozivamo Vas, kao predstavnike medija, da najavite otvorenje sezone te da nam se pridružite na otvaranju 14. listopada, a dostupni smo i za sve potencijalne izjave, dodatne informacije ili medijske istupe.