prijave do sutra

Riječki HNK traži inspicijenta-masera. Blažević: Na natječaj se već javilo nekoliko kandidata

09.10.2023 u 13:59

Bionic
Reading

Neobičan oglas riječkog HNK - u kojemu traže inspicijenta s iskustvom masera - zainteresirao je mnoge tijekom vikenda, a sada se oglasio i intendant riječkog kazališta Marin Blažević

Priča se u subotu ujutro zakotrljala s nedavno pokrenutog riječkog portala Art Kvart.

"Na svašta čovjek naleti u bespućima interneta, ponekad je potrebno samo malo upornosti i sreće i začas naleti dobra priča," piše novinar tog portala, dodajući kako je na neobično zaposlenje riječkog HNK "naletio" na stranicama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, u oglasu objavljenom od strane Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca, u kojemu traže inspicijenta, odnosno inspicijenticu.

Samo, ne bilo kakvog inspicijenta, odnosno inspicijenticu jer ovaj kazališni radnik - osim što mora brinuti da proba, koncert ili predstava teku bez zastoja i po uputi redatelja, što je inače inspicijentski posao - mora biti i dobar: maser!

Naime, kako su iz riječkog HNK naveli u opisu posla u natječaju, koji je otvoren 3. listopada i zaključuje se 10. listopada, inspicijent-maser "u provedbenom smislu poduzima sve potrebne radnje za redovan tijek predstave odnosno probe, kao i svih događanja u Kazalištu". Dodaju i da "kontrolira pravovremenu prisutnost svih sudionika u predstavi odnosno probi te provjerava tehničku pripremljenost scene".

"Nakon predstave/probe dostavlja obvezno izvješće ravnatelju umjetničke cjeline. Po potrebi pomaže gostujućim inspicijentima. Poslove obavlja po nalogu umjetničke cjeline i uputama ravnatelja. Nastupa u svim kazališnim projektima i događajima. Obavlja i ostale poslove iz svog djelokruga", stoji dalje u oglasu za posao za koji se od kandidata traži "srednja ili viša stručna sprema s područja humanističkog ili umjetničkog područja" te najmanje jedna godina radnog uskustva u kazališnoj djelatnosti.

Dodatno, od kandidata se traži "aktivno znanje engleskog jezika", a poseban zahtjev riječkog HNK - koji ovaj oglas i čini prilično neobičnim - jest "položen stručni ispit za masera".

Marin Blažević je situaciju pojasnio za Jutarnji list, a tvrdi da je riječ o radnom mjestu u ansamblu Baleta (što nije bilo navedeno u oglasu).

Blažević kaže kako je ansambl Baleta riječkog HNK bitno manji u odnosu na iste ansamble zagrebačkog i splitskog Kazališta te da si ne mogu priuštiti zasebno mjesto inspicijenta i masera – fizioterapeuta, koji je potreban u svakom Baletu.

"Prije nekoliko godina dosjetili smo se ovoj kombinaciji koja podrazumijeva i viši koeficijent pa time i višu plaću. S obzirom da je kolegica koja je obavljala taj posao otišla na drugo radno mjesto, na bolju plaću, otvorili smo natječaj za upražnjeno radno mjesto inspicijenta – masera. To se odnosi isključivo na Balet, ne na druge ansamble. Na natječaj nam se već javilo nekoliko kandidata" rekao je intendant Blažević Jutarnjem listu, najavivši i da će ispraviti tekst natječaja koji ističe sutra.