ZANIMLJIVA IZLOŽBA

Kako umjetnici vide nogomet

17.01.2014 u 10:43

Bionic
Reading

Ususret Svjetskom nogometnom prvenstvu u Brazilu losangeleski muzej LACMA priredio je izložbu 'Futbol - ta divna igra', na kojoj će s pedesetak radova tridesetero umjetnika istražiti kako nogomet funkcionira u kontekstu nacionalizma, identiteta, globalizacije, masovnog spektakla i osjećaja koji pripadnici raznih kultura dijele dok gledaju utakmicu

Izložba će se održati od 2. veljače do 20. srpnja i očekuje se da će izazvati interes mnogih jer se poklapa s početkom prvenstva.

Los Angeles County Museum of Art (LACMA) od svog osnutka 1965. do danas prikupio je više od 120 tisuća umjetnina i najveći je muzej u tom dijelu SAD-a.

'Globalno obožavani sport sada se slavi u kontekstu muzeja, bit će to odlična prilika da kroz prizmu umjetnosti damo međunarodni pogled na nogomet', rekao je Michael Govan iz tog muzeja, koji očekuje da će "Futbol" mnogima biti uzbudljiva izložba, osobito zato što se podudara sa Svjetskim prvenstvom.

'Kada ljudi gledaju utakmicu, nadahnuti su timskim duhom, navijačima i osjećajem zajedništva. Mi navijači kroz rituale stvaramo timski duh, a gledanje utakmice danas je jedna od rijetkih prilika kada je moguće doživjeti kolektivni osjećaj entuzijazma. Ova izložba istražuje upravo tu energiju', ustvrdio je kustos muzeja Franklin Sirmans.

Izložba će se nogometom baviti kroz video radove, fotografije, slike, skulpture i velike instalacije. U video instalaciji 'Zidane: portret za 21. stoljeće' Philippe Parreno i Douglas Gordon donose intimni portret Zinedinea Zidana, jednog od najvećih nogometaša svih vremena.

Stephen Dean
se u radu 'Volta' uz samba glazbu fokusira na stadionsku publiku, Gustavo Artigas u 'Pravilima igre' proučava kako zajednice koje vole različite sportove gledaju jedne na druge, a Miguel Calderon u videu 'Mexico vs. Brasil' prikazuje malo vjerojatnu pobjedu Meksika nad Brazilom.

Uz američke umjetnike izložit će se djela iz Maroka, Njemačke, Meksika i Južne Afrike. Među ostalim, bit će tu Andy Warhol i njegov Pele, Robin Rhode, Kehinde Wiley, Petra Cortright, Mark Bradford, Mary Ellen Carroll, Hassan Hajjaj i Andreas Gursky.

Neka djela slave sportski razvijena tijela, a neki sportaše dovode do karikature uhvaćene u trenutku ekstremne dramatizacije. Dio radova su novi i nastali u suradnji s muzejem, a bave se različitim aspektima nogometa - od sjećanja na kolumbijskog nogometaša Andresa Escobara koji je 1994. ubijen zbog autogola, do referenci na kulturu Olmeka, najstarijeg naroda iz Meksika, koji je i tisuću godina prije Krista poznavao igru gumenom loptom.

Los Angeles nije slučajno odabran za prikaz 'najvažnije sporedne stvari na svijetu' kroz umjetnost - to je jedini američki grad koji se može pohvaliti s dva kluba u Prvoj ligi i jako je središte nogometa u toj zemlji.