'DIZAJN EMOCIJA'

Kako se emocionalno nosimo s prizorima srušenih dijelova voljenog grada?

15.06.2020 u 12:37

Bionic
Reading

U sklopu projekta 'Centar oblikovanja svakodnevice' Hrvatskog dizajnerskog društva, Muzeja za umjetnost i obrt, ULUPUH-a, Bacača Sjenki te Grada Zagreba organizira se šestodnevna izvedbena radionica 'Dizajn emocija' kojom se želi kroz četiri primarne emocije strah, ljutnju, tugu i radost otvoriti prostor za iskustveno upoznavanje s emocionalnim odgovorima na okolnosti koje su zadesile građane Zagreba: pandemija koronavirusa i potres, te načinima na koje okolnosti oblikuju svakodnevicu građana.

'Naglasak u radionici stavljamo na razvijanje grupnog povjerenja, podrške i međusobnog upoznavanja, uvažavanja i slušanja. Želimo potaknuti sudionike da se ne boje prihvatiti da nitko ne zna kako se treba ponašati u trenucima kada se sve oko nas raspada. Da nema ništa sramotno u strahu, ljutnji i tugovanju i da upravo kroz te osjećaje možemo otvoriti istinske potencijale za radost', istaknuli su organizatori radionice koja će se održati 19. i 20. lipnja u prostorima kluba Močvara, a 23., 24., 25. i 26. lipnja u zagrebačkom centru za nezavisnu kulturu i mlade Pogon.

Znanstvena istraživanja, navode organizatori, pokazuju da traumatična iskustva ostavljaju ozbiljne psihičke posljedice i dugoročno ograničavaju kvalitetu života, a od velike koristi i pomoći za pojedinca je mogućnost oslonca na grupu ljudi oko sebe.

Zato će autor i voditelj radionice Pavle Perković te suvoditelji Anita Čeko, Stipe Bagarić, Marija Georgijev i Boris Bakal sa sudionicima radionice pokušati odgovoriti na pitanja: Kako se emocionalno nosimo s prizorima srušenih dijelova voljenog grada? Kako to utječe na nas, kako nas oblikuje? Kako na nas djeluju prizori praznih ulica?

  • +9
Zagreb: Mjesecima nakon potresa, Cesarćeva i dalje zakrčena Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filic/PIXSELL

'U šest dana, u sigurnom grupnom okruženju sudionici će se igrati, proživljavati, upoznavati i istraživati sposobnosti kreativne prilagodbe, te jedni od drugih otkrivati nove potencijale oblikovanja svakodnevice. 'Dizajn emocija' je otvoren za studente i profesionalce iz područja sociologije, psihologije, antropologije, dizajna, politologije, prava, ekonomije, društvenih inovacija, novinarstva, kulinarstva, javnih službi, urbanizma, baštinskih studija, novih medija, književnosti, izvedbenih umjetnosti, filma, suvremenog plesa, arhitekture, povijesti i povijesti umjetnosti, kao i za sve zainteresirane građane grada Zagreba bez obzira na dobnu skupinu', navode organizatori.

Svi zainteresirani na radionicu se mogu prijaviti do 17. lipnja putem e-obrasca koji se nalazi na internetskoj stranici Bacača Sjenki.