IZVOĐAČI NA FESTIVALU PLESA

Kako otplesati računalni kod?

16.07.2010 u 15:50

Bionic
Reading

Pripreme za početak 11. po redu Festival plesa i neverbalnog kazališta koji se tradicionalno održava istarskom gradiću Svetvinčentu privode se kraju, a Festival započinje nastupom break-dance skupine FreeStyle Kings 23.srpnja

Festival otvara plesni dvojac FreeStyle Kings - Elvis ElRock Hodžić i Vladimir Atomic Smud, poznati promicatelji break dancea, a odnedavno i urbanog plesnog kazališta. Prvi dan na rasporedu je i nastup Zagrebačkog plesnog ansambla s predstavom 'Utf 8' koreografa Sahara Azimija.

'UTF-8' Zagrebačkog plesnog ansambla

Predstava 'UTF-8' donosi viđenje računalnog unikoda u plesnom pokretu, plesnim oblicima i stilovima. Plesači pokušavaju zaobići ustaljene 'kodove' kako bi pobijedili stalno kopiranje pokreta, upozoravajući tako na posljedice pojednostavljenja i ukalupljenosti te gubljenja identiteta i posebnosti kao jedinke. Plesač, pjevač i koreograf Sahar Azimi, jedan je od najcjenjenijih koreografa u Izraelu te je tijekom karijere bio član nekih od najznačajnijih plesnih kompanija: Inbal Dance Theater, Koldemmama Dance Co, Bat sheva ensemble, Barak Marshals Dance Co. te Clipa theater.

Drugog dana festivala valja izdvojiti srpski Bitef teatar s predstavom 'Mirisi cimeta' inspiriranom Salomonovom 'Pjesmom nad pjesmama'. Glazbu za predstavu skladali su skladatelji iz Estonije Arvo Part, Lepo Sumera, Mart-Matis Lill i Erkki-Sven, a izvodi se uživo na sceni, stoga predstavu žanrovski definiramo i kao plesni koncert.  

Transit Dansa 'Desir'


Španjolska skupina Trànsit Dansa dolazi s predstavom 'Désir' istražujući lanac uzroka i posljedica na putu od želje do emocije. Cilj je predstave upravo izazvati uzbuđenje koje želja oslobađa u svim ljudskim bićima. Koreografiju potpisuje Maria Rovira, a izvođači su Maria Garriga, Reinaldo Ribeiro, Daniel Rosado, Isabel Tapias, Sol Vázquez, Eddie Pezzopane te skladatelji Xavi Gamazo, Rudy Gnutti, Joan A. Pic.

Predstava 'Randevu' plesne kompanije Masa i Zagrebačkog plesnog ansambla donosi priču o prijateljstvu, podršci, razumijevanju, provokaciji, seksualnosti , drami odnosno ljubavi, a pokretom će je dočarati Aleksandra Mišić i Ognjen Vučinić.

Danski koreograf Henrik Kaalund postavlja video plesni solo 'DreaMe' u izvedbi plesačice Anne Schmidt. 'DreaMe' govori o interakciji između stvarnosti i željene stvarnosti. Plesačica na pozornici i publika suočeni su s viškom informacija, tipično za današnje društvo medija, problematizirajući tako posljedice prezasićenošću informacijama i potrebu za bijegom. Projicirani video i tekst, živa i snimljena riječ izvođačice, pokreti i zvuk nesinkronizirani su i gledatelja suočavaju s osjećajem nelagode i pretrpanosti.

'DreamMe' Henrika Kaalunda


Osim spomenutih, među žanrovski raznolikim predstavama, valja izdvojiti i 'Ligu vremena' skupine BADco te inozemna gostovanja: koreografa Branka Potočana s predstavom 'Pješačka zona' i skupine En-Knap sa '10 Minutes: istočno' iz Slovenije te belgijski Wazovol s predstavom 'Cours, Johnny, cours'.

Prvi put će se prikazivati program plesnih filmova sa šest kratkih i eksperimentalnih uradaka Liliane Resnick. Festival završava 27. srpnja, a detaljniji program potražite na internetskim stranicama.