4. prosinca

Italia Danza - suradnja Talijanskog instituta i ZPC-a

30.11.2023 u 10:49

Bionic
Reading

Italia Danza je projekt Ministarstva vanjskih poslova i međunarodne suradnje (MAECI) Republike Italije i CCN/Aterballetto. Projekt se realizira putem Opće uprave za javnu i kulturnu diplomaciju MAECI-ja, a razvijen je u suradnji s Talijanskim institutima za kulturu te uz potporu regije Emilia-Romagna i grada Reggio Emilia

Okosnicu Italia Danza čini ideja posjećivanja simboličkih mjesta talijanske kulture u svijetu, talijanskih kulturnih instituta, veleposlanstava i diplomatskih sjedišta uz pomoć site-specific izvedbi osmišljenih da ispune palače, dvorane i auditorije, ali i male monumentalne i urbane prostore.

Prva faza projekta odvija se tijekom posljednja dva mjeseca 2023. godine diljem Europe i Afrike, a uključuje šest važnih pozornica: Prag, Bruxelles, Zagreb, Stockholm, London i Dakar. U 2024. i 2025. godini projekt će se nastaviti širiti na nove destinacije i druge kontinente.

MicroDanze (MicroDances), kojima je Nacionalni koreografski centar/Aterballetto sa sjedištem u gradu Reggio Emilia usavršio izvedbe vezane uz lokaciju, središnji su element ovog projekta. Riječ je o kratkim komadima koje potpisuju talijanski i međunarodni koreografi koji su već izvođeni na vrlo dojmljivim mjestima kao što su Muzej Akropole u Ateni, Nacionalni muzej Anđeoske tvrđave u Rimu, centar Les Halles de Schaerbeek u Bruxellesu, te u Bresci, talijanskoj prijestolnici kulture 2023. godine. Zamišljajući kako se sjedišta talijanskih veleposlanstava i kulturnih instituta transformiraju u iznenađujuće prostore za otkrivanje plesa, izvedbe pozornost usmjeravaju na temeljni vid talijanske kreativnosti, suvremenu umjetnost, koja ima sposobnost stvoriti nove jezike i novu publiku.

AN ECHO, A WAVE

Koreografija: Philippe Kratz Oblikovatelj zvuka: Tommaso Michelini Izvedba: Federica Lamonaca i Giovanni Leone

Trajanje: 15′ Premijera: 4. prosinca 2023., Zagreb, Zagrebački plesni centar

Nijedan prizor ne dočarava tako vjerno složeni pojam vječnosti, kao što to čini more. Promatrajući njegovo naizgled beskrajno plavetnilo, postajemo svjesni prolaznosti i shvaćamo koliko smo sićušni i ograničeni, poput poslovične kapljice u oceanu. More je mjesto čuđenja, snova i obećanja, neodoljive zavodljivosti koja odiše spokojem. Hipnotizira nas, upija i može nas ispuniti začudnom duhovnošću.

Dok promatramo tijek kretnji plesača, na trenutke prepoznajemo to prirodno, neprekidno kretanje morskih površina. A dvoje ljudi koji plešu uvijek prolaze kroz različita stanja duha, oprečne osjećaje, bliskost i udaljenost.

Izvedba: ponedjeljak, 4. prosinca 2023., 20 h i 21.15 h

Program se održava u prostoru foajea i crnog studija ZPC-a.

Program je besplatan. Rezervacija mjesta nije potrebna.

Program se izvodi u organizaciji Talijanskog instituta za kulturu u Zagrebu / Istituto Italiano di Cultura di Zagabria.