OBNOVLJEN, A ZATVOREN

Kako nitko ne zna kada će biti otvoren Francuski paviljon?

17.09.2014 u 07:00

Francuski paviljon

Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filić

Bionic
Reading

Prije gotovo godinu dana, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić prošetao se obnovljenim Francuskim paviljonom i najavio dovršetak radova do kraja listopada prošle godine. Potrebne su dozvole dobivene, a kako doznajemo od arhitekta i autora obnove Alana Brauna, primopredaja je obavljena u travnju ove godine. Međutim, najava otvaranja Paviljona koji je obnovu čekao gotovo 70 godina nema niotkuda

Na status quo Francuskog paviljona nedavno su upozorili iz Kulture promjene Studentskog centra, zaduženih za kreiranje kulturnog programa. Oni osmišljavaju program za Paviljon, apliciraju za novčana sredstva, a mjesto održavanja još uvijek je zatvoreno. U svom proglasu znakovito naslovljenom ‘Otvoreni za zatvoreni’ pozvali su umjetnike i kustose da predlože rad na temu zatvorenog Francuskog paviljona, a žele dobiti rješenja koja kritički propituju trenutačno stanje i budućnost obnovljene građevine. Cilj im je, naravno, isprovocirati odgovor o budućnosti obnovljenog Paviljona, jer službenih informacija nemaju iako se građevina nalazi u njihovu dvorištu.

Naime, Studentski centar Sveučilišta u Zagrebu, zbog duga od 121 milijuna kuna, Vlada RH početkom 2013. stavila pod sanaciju, a za sanacijskog upravitelja postavila Peju Pavlovića. Od njega smo na upit za kada je planirano otvaranje Francuskog paviljona dobili odgovor da termin nije poznat, a očekuje ga nakon dogovora između Grada Zagreba, Sveučilišta u Zagrebu, MZOS-a i Studentskog centra u Zagrebu čiji su razgovori u tijeku.

Neslužbena priča pak glasi da se sve oduljilo jer je radi sanacije SC izmješten iz nadležnosti Sveučilišta u Zagrebu kojem bi trebao biti vraćen, a u međuvremenu je Sveučilište preuzeo novoizabrani rektor Damir Boras. Od Grada Zagreba, ujedno i najvećeg investitora u obnove vrijedne devet milijuna kuna, odgovora nema, a na službenim stranicama još uvijek se vrti lanjski izvještaj s gradonačelnikove šetnje Paviljonom.

Francuski paviljon prostire se na više od 600 četvornih metara, a izgrađen je 1937. kao izložbeni paviljon Francuske na sajmu Zagrebački zbor. Projekt su napravili francuski arhitekti Robert Camelot i Jacques & Paul Herbé te građevinski inženjer Bernard Lafaille. Funkcionirao je do Drugog svjetskog rata, a tada je navodno postao sabirni centar odakle su odvozili Židove u logore. Rekonstruiran je i obnovljen nakon gotovo 70 godina propadanja. Budući da je riječ o zaštićenom kulturnom dobru, obnovljen je u skladu s izvornim izgledom. Budući da je riječ o izložbenom prostoru, pretpostavka je da će istu namjenu imati i ubuduće, jer nije dodatno uređivana akustička izolacija prostora kako bi u Paviljonu mogli biti održavani koncerti. Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić lani je najavio da će njegov prijedlog namjene biti Zagrebački i hrvatski muzej tolerancije. Kasnije o tome nije bilo riječi, a kako neslužbeno doznajemo, u prostoru Paviljona netko je već postavio postamente.