KREATIVNE RADIONICE

Kako lakše savladati školsku lektiru?

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 25.09.2012 13:26
  • Objavljeno 25.09.2012 u 13:26
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Centar za kreativno pisanje iz Zagreba uskoro kreće s upisima na novu radionicu za učenike od 5. do 7. razreda osnovne škole, Lektira plus, a vodit će je Jagna Pogačnik i Anita Peti Stantić

CeKaPe, Centar za kreativno pisanje iz Zagreba, osnovan je 2007. s ciljem da se na jednom mjestu organiziraju radionice kreativnog pisanja.


'Polazeći od ideje da je pisanje vještina koja se može naučiti, željeli smo svima koji pišu, ili tek počinju s pisanjem, ponuditi mogućnost da to iskustvo podijele s onima koje to zanima, i da njihov rad 'ocijene' profesionalni voditelji, objašnjavanju organizatori.

Centar za kreativno pisanje uskoro kreće sa upisima na novu radionicu za učenike od 5. do 7. razreda osnovne škole, Lektira plus, a vodit će je Jagna Pogačnik i Anita Peti Stantić. Radionica nudi pristup školskoj lektiri koji će vjerojatno za mnoge biti drukčiji od onoga s kojim se susreću u školi. Odabrana su djela koja će učenicima biti zanimljiva i izazovna za čitanje, a koja omogućuju brojne kreativne aktivnosti vezane uz usmeno i pismeno izražavanje, kako o pročitanim knjigama, tako i o vlastitim stavovima i razmišljanjima, dilemama koje proizlaze iz suočavanja pročitanoga i stvarnosti u kojoj živimo.

'Vjerujemo da je svaki pomak u osposobljavanju mladih za kritičko čitanje i slušanje drugih, a onda i za izražavanje vlastitog mišljenja, zalog neovisnog i sposobnog čovjeka. Knjige ćemo čitati, o njima razgovarati i pisati, možda ih dramatizirati ili izraziti svoje čitanje glazbom, plesom ili crtežom, a svakako se nadamo da ćemo se dobro zabavljati.

Brojna se društva suočavaju s opadanjem interesa za čitanje, kao i s opadanjem šire pismenosti među stanovništvom. Svako toliko provode se ankete o čitalačkim navikama, čiji rezultati posljednjih godina pa i desetljeća u Hrvatskoj i te kako zabrinjavaju, što je pokazalo i nedavno istraživanje OECDA-a, a na koje se osvrnuo na nedavnoj Noći knjige i ministar Jovanović, koje je pokazalo da 27 posto mladih u Hrvatskoj nikada ne čita, 57 posto čita samo zato što mora, a za 80 posto čitanje nikada nije hobi.

I upravo potaknuti tim problemom među najmlađom čitalačkom publikom, odlučili smo pokrenuti program Lektire plus, a sve s namjerom da je različitim metodama rada približimo učeniku 21. stoljeća. Vjerujemo kako bismo im kroz ta edukativna i kreativna druženja, u današnjem svijetu tehnologije i Facebooka, dali priliku da se pokažu kao misleća bića, koja ravnopravno s nama odraslima sudjeluju u razvoju kulturno-umjetničke scene u zemlji.'

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi