PAZI, KNJIGA!

Kako kriza utječe na umjetnika?

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 27.10.2010 15:14
  • Objavljeno 27.10.2010 u 14:32
Ana Đokić i Šafranek

Ana Đokić i Šafranek

Izvor: Promo fotografije / Autor: Knjiga u centru

U sklopu festivala Pazi,knjiga! održana je tribina o psihološkoj krizi i umjetnosti pod nazivom 'Umjetnik u škripcu'

Iako nas u doba sveprisutnih gospodarskih teškoća riječ kriza podsjeća na onu materijalne prirode, na tribini održanoj u Profil Megastoreu riječ je bila o onoj psihološkoj, takozvanoj krizi srednjih godina odnosno adolescentskoj krizi.

Kada god ta kriza nastupila, ostavlja sličan trag – nezadovoljstvo, tugu, razočaranost, agresiju i ostale neželjene apstraktne imenice.

Na psihološku krizu nitko nije imun, pa tako ni književnica Ana Đokić, koja sama sebe naziva umjetnicom u škripcu. U Profil Megastoreu odlučila je pobliže istražiti što je to točno kriza, kako utječe na čovjeka i, najvažnije od svega, kako utječe na umjetnika odnosno njegovo stvaralaštvo. U raspravi je sudjelovala neuropsihijatrica Dubravka Kocijan Hercigonja, profesorica francuske književnosti Ingrid Šafranek i mnogobrojna publika.

Raspravljalo se, između ostalog, o prečkama koje treba preskočiti, mazohizmu Marguerite Duras, self-help metodama spoznaje, muškim suzama, ženama-vladaricama i stvarima o kojima čovjek razmišlja prije odlaska na spavanje. Kao što i doliči jednoj takvoj svevremenoj temi, došlo se do mnogih rješenja, no nijednog koje obećava siguran lijek.

Festival Pazi, knjiga! traje do 6. studenoga.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi