DANI FOTOGRAFIJE U MSU

Kako je Tošo Dabac vidio umjetnike?

31.03.2011 u 09:35

Bionic
Reading

Izložbom "Portreti umjetnika" istaknutoga hrvatskog fotografa Toše Dabca, što će se otvoriti 1. travnja u NO galeriji Muzeja suvremene umjetnosti (MSU), počet će i ovogodišnji Dani fotografije Arhiva Tošo Dabac

Bit će izloženo 67 Dabčevih portreta umjetnika, a tema portreta bit će i u središtu nizu predavanja i radionica koje će se održati za trajanja izložbe do 23. travnja. Izložbu su zajedno priredili MSU i Arhiv Tošo Dabac. Ističe se da je fokus izložbe zanimljiv i indikativan za upoznavanje iznimno bogatog opusa u kojemu je više od 200.000 negativa u zbirci Arhiva Tošo Dabac koja se i danas čuva i stručno obrađuje na istome mjestu na kojemu je Dabac 1940. godine osnovao svoj fotografski atelijer.

Stručna koncepciju izložbe potpisuje Marina Benažić koja je, uz Danielu Bilopavlović Bedenik, sačinila izbor radova, a fotografska povećanja izradio je Boris Cvjetanović.

Ovogodišnji Dani fotografije Arhiva Tošo Dabac treći su u nizu, a prvi put su održani 2007. godine o stotoj obljetnici Dabčeva rođenja kada je predstavljena bogata umjetnička i izložbena aktivnost Arhiva te do tada nepoznati dio autorova opusa. Drugi Dani održani su 2010. u novootvorenom MSU-u, a do sada su Dani ugostili više vrsnih predavača i umjetnika, a temama su se fokusirati ne samo na opus Toše Dabca nego i na vizualne umjetnosti općenito (fotografija, film, video). Održano je i dvadesetak fotografskih radionica pod vodstvom uglednih umjetnika fotografije na kojima su polaznicima teorijski i praktično pokazani različiti fotografski modusi i izričaji.

Kako se ističe, Dani fotografije Arhiva Tošo Dabac pronašli su brojnu publiku i prerastaju u tradicionalnu manifestaciju i ishodište Zagrebačkoga mjeseca fotografije.