WAGNER NA SPLITSKOM LJETU

Kako da se živi jače, intenzivnije, istinskije?

01.08.2013 u 11:40

  • +6

Premijera predstave Ukleti Holandez

Izvor: Cropix / Autor: Jadran Babić

Bionic
Reading

Opera "Ukleti Holandez" Richarda Wagnera u srijedu navečer je premijerno izvedena na 59. Splitskom ljetu u režiji Branka Brezovca a pod ravnanjem maestra Tončija Bilića.

Ovo je prvo izvođenje nekog od Wagnerovih djela u povijesti Splitskog ljeta te se na taj način festival uključio u obilježavanje 200-godišnjice rođenja velikog opernog reformatora.

Redatelj Branko Brezovec je istaknuo kako je zadovoljan premijerom. "Predstava je vrlo složena i zahtjevna te su dvomjesečne pripreme bile naporne", rekao je Brezovec. Po njegovim riječima, svaka Wagnerova opera u sadržajnom je smislu "neprestano ponavljanje jednog te istog pitanja: kako da se živi jače, intenzivnije, istinskije i iskonskije".

Redatelj Brezovec i scenograf Tihomir Milovac golemu scenu u dvorištu splitskog HNK-a, dugu 45 metara - najveću ikad postavljenu u Splitu, ispunili su predmetima koji predstavljaju plijen ukletog broda, blago prikupljeno u različitim civilizacijama tijekom stoljeća lutanja: od egipatskih sarkofaga sve do srpa i čekića. Svi ti predmeti, posuđeni u kazališnom fundusu, blagi su ironijski komentar, naglašava redatelj, "na velike operne dosege".

Dirigent maestro Tonči Bilić je istaknuo kako ga raduje što je 200. rođendan Richarda Wagnera proslavljen u Splitu ovom operom. "Opera ‘Ukleti Holandez’ je najprikladnije Wagnerovo djelo za Splitsko ljeto", kazao je Bilić.

Američki bas-bariton Kevin Short, koji je igrao naslovnu ulogu ukletog holandeza-moreplovca, istaknuo je da je uživao u glazbenoj interpretaciji predstave i pripremama za nju.

Po završetku premijere gledatelji su višeminutnim pljeskom nagradili protagonist.

Wagnerovu operu o ukletom kapetanu kojeg iskupiti može samo žena istinskom ljubavlju izveli su u koprodukciji Simfonijski orkestar HRT, te Zbor i Balet HNK Split. Osim Kevina Shorta u naslovnoj ulozi, nastupila je i američka sopranistica Indra Thomas u ulozi Sente.

Ostali protagonisti su Luciano Batinić, Branko Robinšak, Terezija Kusanović i Domagoj Dorotić.