HOLLYWOOD NA BALKANSKI NAČIN

Juliette Binoche usred skandala s makedonskim adutom za Oscara

17.09.2014 u 12:47

Bionic
Reading

Novi film makedonskog redatelja Stoleta Popova, svojedobnog nositelja nominacije za Oscar, poznatog i našoj publici po nagrađivanim filmovima 'Sretna nova '49', 'Tetoviranje' i 'Gypsy Magic', danima nakon premijere na festivalu 'Braća Manaki' u Bitoli ne silazi s naslovnica tamošnjih medija, no ne zbog kvalitete ili umjetničke vrijednosti, već zbog skandala kojemu je svjedočila i francuska glumačka zvijezda Juliette Binoche

Riječ je o najskupljem filmu u povijesti Makedonije po imenu 'Do balčaka', čiji budžet je iznosio čak tri milijuna eura – dva je dobio od vlade kao film od posebnog nacionalnog interesa, 500 tisuća od nacionalnog filmskog fonda, a još 500 tisuća dodano je uoči postprodukcije, kad je projekt upao u dugove iz kojih se još nije izvukao. List Dnevnik, pozivajući se na izvješće međunarodnih revizora, procjenjuje da je producent filma, tvrtka Triangl film čiji je suosnivač upravo Stole Popov, ekipi i brojnim osobama povezanima s nastankom filma ostao dužan gotovo 800 tisuća eura.

Brojni suradnici filma, poput stand-up komičara Marjana Gjorgievskog ili glumca Gorasta Cvetkovskog, izašli su u javnost s optužbama da su prevareni, a među njima su najglasniji bili vlasnici dućana u staroj jezgri Bitole. Oni su za potrebe snimanja filma iseljeni iz svojih dućana tijekom ljetnih mjeseci, a zbog pada prihoda producent filma im je obećao odštetu. No kako to obično biva, nije im isplaćen niti cent, a neki od njih su međuvremenu i propali, zbog čega je udruženje trgovaca najavilo prosvjed uoči same premijere.


Napetosti na premijeri između redatelja i direktorice festivala zabilježene su na videosnimci

Iako je redatelj Stole Popov za premijeru pripremio kožnu jaknu 'jer se s nje lakše skidaju tragovi jaja ukoliko ga gađaju', prosvjed je izostao, no skandal na filmskom festivalu 'Braća Manaki', na kojem je film premijerno prikazan, nije. Uvrijeđen zbog bure oko filma i nepoštovanja njegovog statusa redatelja od nacionalnog značaja, Popov se istresao na čitavu javnost, ali i ravnateljicu festivala Labinu Mitevsku, i to dva puta. Prvi put incident se dogodio uoči premijere, nedaleko od počasne gošće festivala Juliette Binoche koja je strpljivo čekala da se verbalna kavga završi pa da prodefilira crvenim tepihom. Cirkus se nastavio dan kasnije, kad je na tiskovnoj konferenciji Popov cijeli festival nazvao 'seoskom modnom revijom', i prozvao direktoricu što ga, kao eminentnog makedonskog redatelja, nije ni upoznala s Juliette Binoche. Uzvratila mu je Teona Mitevska, poznata redateljica i sestra direktorice festivala Labine, koja ga je u otvorenom pismu nazvala 'direktnim proizvodom komunističkog sustava koji vuče Makedoniju nadolje'.


Inače, radnja filma 'Do balčaka' smještena je na početak 20. stoljeća, nakon krvavo ugušenog ustanka Makedonaca protiv turske vlasti, i bavi se ljubavnim četverokutom između turskog oficira, makedonskog komita, bogatog 'tatinog sina' i 'slobodoumne Europljanke'. Scenarij potpisuje renomirani dramaturg Goran Stefanovski, brat poznatog gitarista Vlatka, a uz plejadu makedonskih glumaca, u filmu se pojavljuju i regionalno poznati Miki Manojlović i Nikola Kojo. Film je očito proglašen projektom od državnog značaja jer, kao i neki drugi filmski proizvodi u regiji posljednjih godina, pokušava prezentirati bolju prošlost nacionalnog identiteta na romantičan način, tako omiljen aktualnim vlastima. Kakve su mu šanse za Oscara, unatoč svim ovim skandalima – procijenite sami, makar putem foršpana u nastavku.