KABINET ČUDA

Jeste li spremni za Dućan metafora?

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 15.10.2012 17:07
  • Objavljeno 15.10.2012 u 14:24
Dućan metafora

Dućan metafora

Izvor: Promo fotografije / Autor: HDD

U srijedu, 17. listopada, u 19 sati u HDD galeriji otvara se Dućan metafora umjetničke radionice Petikat. Dućan metafora nije konvencionalna izložba i ne da se jednoznačno odrediti, ali nije pogrešno prepoznati ga i kao umjetničku instalaciju, ostvarenu fikciju iz izložene slikovnice, dizajnerski dućan, nakladničku knjižaru, kabinet čuda, muzejsku kolekciju, putujuću scenografiju, dnevni boravak ili prostor za igru

Predmeti koji će biti izloženi u Dućanu metafora predstavljaju presjek recentne produkcije Petikata (Stanislav Habjan i Danijel Žeželj), no zajedno istodobno čine i poetično okruženje u kojem se događa interakcija između autora i publike, te u kojem se predmeti sami, kroz komunikaciju i razmjenu, značenjski transformiraju novim pričama.

Projekt Dućan metafora u ovom obliku 'gostujućeg domaćinstva' izrastao je izravno iz suradnje Petikata s pulskim festivalom Sa(n)jam knjige, počevši od dizajniranja specifičnih proizvoda tematski vezanih uz knjige i čitanje. Kolekcija izložaka u međuvremenu je rasla, obuhvaćajući ne samo serijske proizvode, nego i različite posvete, memorabilije, zanimljive nađene objekte, kao i brojne detalje koji svjedoče komunikaciju, prepiske, prijateljstva, slučajne susrete i običnu svakodnevicu.

HDD

HDD

Izvor: Promo fotografije / Autor: HDD

Među artiklima ovog dućana sada su slikovnice, grafičke mape, plakati i dizajnerski proizvodi koje autori ostvaruju zajedno, potom strip albumi i slike Danijela Žeželja, te niz edicija i objekata u oblikovanju Stanislava Habjana kao što su 'ponovno napisivi' književni klasici, pisaći stol za totalni nogomet, literarne instalacije, neobični upotrebni predmeti vezani uz pisanje i knjige, izumi i relikvije...

Dućan metafora u svakom se novom prostoru u kojem se izlaže iznova transformira, gradeći svoj ambijent u dosluhu s adresom, ali zadržavajući osnovnu ideju broda (dizajn instalacije Hrvoje Đukez), usidrenog u luci na određeno vrijeme.

Dućan metafora u raznim je oblicima dosad predstavljen u Rovinju, Puli, Ljubljani, zagrebačkoj Laubi te prošlog mjeseca u porečkoj Galeriji Zuccato. U HDD galeriju polako uplovljava tijekom vikenda, a moći će se posjetiti od 17. listopada do 6. studenog.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi