MJUZIKL U KOMEDIJI

Jeste li spremni za Cabaret?

25.05.2012 u 13:13

Bionic
Reading

'Život je kabare, prijatelju, i stoga dođi u kabare!', poziv je na koji tek rijetko sofisticirani ne reagiraju, bez obzira je li riječ o filmskoj ili kazališnoj publici. S obzirom da je, nažalost, vrijeme pravih kabarea prošlo, ostaje 'Cabaret' u zagrebačkom kazalištu Komedija, koji za premijeru 26. svibnja priprema redateljica Dora Ruždjak Podolski

Iako legendaran zbog filmske inačice, 'Cabaret' nije nimalo jednostavna priča, jer kao i svaki pravi mjuzikl ima nekoliko slojeva koji se naslućuju kroz glazbu i ples.

Nastao je koncem šezdesetih godina prošlog stoljeća obradom proznih sjećanja američkog autora Christophera Isherwooda na Berlin iz vremena uspinjanja nacista na vlast.

No pravi sjaj tom potentnom materijalu i nesumnjivo zanimljivoj tematici dali su tek kasnije za brodvejsku produkciju angažirani dramatičar Joe Masteroff, stihopisac Fred Ebb i skladatelj John Kander. Njihova verzija ona je koju se i danas igra širom svijeta i na osnovi koje je snimljen čuveni film Boba Fossea s nezaboravnim Lisom Minelli i Joelom Greyom te nešto manje nezaboravnim Michaelom Yorkom.

U pozadini tek kratkotrajno sretne ljubavne priče američkog pisca na gostovanju i berlinske pjevačice, ovaj komad sasvim jasno ocrtava i društvo tadašnje Njemačke, a mračan kraj daje naslutiti da su opisani događaji tek uvod u još veće strahote. Pored izvrsne glazbe, susret prividne slobode u noćnim klubovima i ulice na kojoj smeđe košulje najprije pod okriljem noći, a kasnije i sasvim otvoreno pokazuju svoje pravo lice, i danas je ono što publici može reći nešto i o svijetu kazališta i o svijetu izvan njega.

'Cabaret' u hrvatskom glumištu baš i nema dugu povijest. Prije jedanaest godina u Satiričkom kazalištu Kerempuh prvi ga je put postavio glumac Vlatko Dulić, koji je uloge nesretnih ljubavnika povjerio Barbari Rocco i Marku Torjancu, dok je možda najupečatljiviju ulogu u cijelom komadu odigrao Duško Valentić kao Majstor ceremonije.

U Komediji se 'Cabaretom' bavi redateljica Dora Ruždjak Podolski, zaslužna za uspješnice poput 'Chicaga' i drugih u novom valu produkcije mjuzikla u jedinom zagrebačkom kazalištu koje njeguje takav repertoar. Svjesna izazova koji pruža ova priča, kao i činjenice da publika ne može ne uspoređivati novi proizvod Komedije i općepoznati film, okružila se donekle poznatim suradnicima, ali i nekim novima.

U prvu kategoriju ulazi dirigent Dinko Appelt i scenograf Ivo Knezović, kao i kostimografkinja Mirjana Zagorec, dok će kao koreografkinja na ovakvoj vrsti posla debitirati istaknuta suvremenoplesna izvođačica i autorica Petra Hrašćanec.

Ulogu Majstora ceremonije dobio je Dražen Čuček, glumac kojem i scenski pokret i pjevanje nesumnjivo leže, a nesretni par igraju Renata Sabljak i Ronald Žlabur, također već prepoznati kao vrsni izvođači u glazbenom kazalištu. Ostatak podjele čine Jasna Bilušić, Dražen Bratulić, Sanja Marin, Davor Svedružić i Ana Kraljević.

I, naravno, plesni ansambl te orkestar kazališta s Kaptola.